Maximaal 750 bezoekers welkom bij eendaagse festivals

Foto: PR Beachboom

Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Eendaagse festivals mogen doorgaan, maar alleen met strikte voorwaarden. Een van die voorwaarden is een maximum van 750 bezoekers.

Eerder werd al besloten dat meerdaagse festivals met overnachting tot zeker 1 september verboden zijn. Maar er moest nog besloten worden wat er ging gebeuren met eendaagse festivals na 13 augustus. Festivalorganisator ID&T had samen met een aantal andere bedrijven een kort geding aangespannen over de eendaagse festivals. Het kabinet wilde eigenlijk pas later een beslissing nemen over het onderwerp. Maar de festivalbedrijven wilden voor 1 augustus perspectief.

En nu is de kogel door de kerk. Geen meerdaagse festivals tot 1 september en vanaf 13 augustus eendaagse festivals met strenge voorwaarden.

Voorwaarden 

De eerste voorwaarde is dus een maximum bezoekersaantal van 750 personen. Daarbij moet het festival ook in de openlucht of in een tent met vier open zijden plaatsvinden. Dat is wat demissionair premier Mark Rutte vanmiddag liet weten na een overleg met de meest betrokken ministers. Het OMT heeft laten weten dat het risico op een nieuwe golf besmettingen te groot is bij grotere evenementen.

Evenementen die groter zijn dan 750 bezoekers blijven nu zitten met de financiële problemen. De gemaakte kosten voor die grote evenementen zullen echter worden vergoed. Daarvoor wordt de financiële regeling verruimd.

Verbetering in de cijfers

Het gaat de afgelopen dagen steeds meer de goede kant op met de besmettingscijfers in het land. Het aantal ziekenhuisopnames ‘plateaut’ volgens de minister en hopelijk gaat ook daar alles binnenkort weer dalen. Het OMT heeft het kabinet dan ook niet aangeraden om extra maatregelen te nemen. Wel roept de premier ons op om extra scherp en alert te blijven. Op vrijdag 13 augustus komt er weer een persconferentie waarbij gekeken wordt naar hoe het verder gaat.