Inbrekers gaan niet op vakantie, die slaan juist toe

Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie

We hebben ruim een jaar thuis gewerkt en de vakanties en uitstapjes waren schaars. We snakken ernaar op erop uit te trekken.

We boeken vakanties voor campings, parken en resorts. En dat is precies het moment dat inbrekers hun kans ruiken. Twee op de drie voor- en achterdeuren zijn tegenwoordig goed beveiligd. Toch kunnen criminelen nog makkelijk toeslaan bij zo’n 4 miljoen van die deuren.

De overheid zegt in de campagnes niet voor niets ‘maak het ze niet te makkelijk’. Door slechte beveiligingsmaatregelen krijgen dieven weer de kans. Ook zij hebben een jaar moeten wachten om hun ‘werk’ weer op te kunnen pakken. Een woning die een paar weken niet wordt bewoond is binnen een paar minuten leeg gehaald. “Doe er iets aan, dat is echt makkelijker dan je denkt,” zegt Coen Staal. Hij is voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie.

Briefje op de deur

Niemand plaatst een briefje op de deur met de tekst ‘Wij zijn op vakantie’. Maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten is vaak precies hetzelfde. Een oplettende inbreker heeft namelijk zo door of iemand thuis is of niet. Ze zien in een oogopslag of een achterdeurslot of een keukenraam een ‘makkie’ is of een uitdaging. Natuurlijk kiest hij voor de makkelijkste prooien. In de zomer is er tenslotte keus te over. Er zijn overduidelijk veel mensen voor langere tijd van huis. Eén op de drie deuren is dan ook nog eens slecht beveiligd.

In maart is er onderzoek gedaan onder 865 huishoudens in Nederland. Daaruit blijkt dat zo’n 30 tot 40 procent van de deuren zo’n slecht slot heeft dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dan heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar de waardevolle spullen.

Tips om veilig van huis te gaan

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je huis veilig achter te laten tijdens de vakantie. Vooral de eerste tip kan een goed begin zijn voor veel mensen. Maar in alle gevallen is het belangrijk om het de crimineel zo moeilijk mogelijk te maken. De stichting Nationale Inbraakpreventie heeft daarom een paar tips op een rijtje gezet.

  1. Ga naar inbraakmislukt.nl en check daar je voordeur, achterdeur en ramen op veiligheid. Dat doe je via de kop ‘Hoe beveilig ik beter?’. Daaruit komen oplossingen die echt heel belangrijk zijn.
  2. Laat ’s avonds niet één lampje aan, maar alle lampen die je normaliter ook aan hebt staan. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer ook nog een kwartiertje aan nadat alle andere lampen uit zijn gegaan.
  3. Doe je de gordijnen altijd dicht als je naar bed gaat? Verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open. Zo kun je wel naar binnen kijken, maar je hebt geen zicht over de hele kamer. Als een inbreker dan naar binnen kijkt, kan hij niet de hele situatie overzien.
  4. Zorg dat je huis niet perfect opgeruimd is bij vertrek. Laat een kopje en een bord met kruimels op tafel staan. Leg er desnoods een krant bij waar je zo weer verder in kunt lezen. Laat ook wat afwas op het aanrecht staan. Dit geeft allemaal een bewoonde indruk. Want iedereen wil thuiskomen in een opgeruimd huis.
  5. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op de brievenbus. Zo voorkom je overtollige reclamepost. Je kunt ook iemand vragen om de post regelmatig op te ruimen. Een grote stapel post is een teken van vakantie. Als iemand het dus weghaalt, leg het dan niet alsnog in het zicht.
  6. Vraag de buren om niet alleen de planten water te geven, maar ook een oogje in het zeil te houden. Als de buren weten dat je er niet bent en ze zien beweging, kunnen ze direct de politie bellen.

Over de stichting

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Hun doel is om woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Zo dragen ze bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen.

Zo werd er in 2012 nog bijna 92.000 keer geprobeerd in te breken. In 2020 is dit al gedaald tot onder de 30.000 keer. Na de lockdown dit jaar vindt echter een sterke stijging van de inbraken plaats (bron: politie).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen