De hondenbelasting blijft voorlopig nog even

Foto: Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

De hondenbelasting de gemeenten mogen heffen, gaat voorlopig nog niet weg. Dat werd dinsdag 15 juni bekend na een stemming.

De Tweede Kamer stemde namelijk over een motie. Deze was ingediend door Groep-Van Hage, Partij voor de Dieren, PVV en SP. Zij willen namelijk dat de hondenbelasting uit de wet wordt gehaald.

Onderzoek 

De Kamer heeft wel verzocht om met gemeenten te onderzoeken of de belasting kan worden afgeschaft. Ze willen graag weten wat de financiële gevolgen daarvan zouden zijn. Mogelijk kan deze belasting op het bezit van een hond na een overgangstermijn alsnog verdwijnen. Een VVD-motie hiertoe kreeg wel ruime steun.

Het debat over de hondenbelasting werd onlangs gehouden naar aanleiding van een burgerinitiatief. Zo’n 60.000 mensen hadden hiervoor een petitie ondertekend. De voorstanders van de afschaffing wezen erop dat veel gemeenten de belasting al niet meer innen. De gemeenten die dat wel doen, voegen het geld vaak toe aan de algemene middelen. Dat is in hun ogen een oneigenlijk gebruik van deze belasting.

Ophef

Eerder dit jaar ontstond er op Goeree-Overflakkee al ophef over de hondenbelasting. De gemeente liet toen per brief aan hondenbezitters weten dat de uitlaatstroken en -veldjes kwamen te verdwijnen. Daarvoor in de plaats kwamen prullenbakken en gratis poepzakjes terug. Dit was op de kop en de kont van het eiland al jaren het geval, maar in het midden nog niet. Daar werd eens in de zoveel tijd de poep opgeruimd met een machine. Met deze aanpassing trok de gemeente één lijn als het gaat om honden uitlaatplekken.

Echter waren hondeneigenaren het er niet mee eens dat de uitlaatstroken kwamen te verdwijnen. Ze betalen immers genoeg hondenbelasting aan de gemeente om het op te laten ruimen.