Hondenbezitters boos over brief van gemeente

Foto: LightFieldStudios

Hondenbezitters op Goeree-Overflakkee vonden op vrijdag 22 januari een brief op de mat. En die brief valt niet in goede aarde.

Door Sam Fish

In de brief wordt direct al gezegd ‘Iedereen gelijk’. Het is letterlijk de eerste zin. De brief, te lezen onderaan het bericht, is bedoeld om mensen te attenderen op het feit dat de honden uitlaatplekken (gaan) verdwijnen.

Honden uitlaatvelden

In 2013 is Goeree-Overflakkee één gemeente geworden. Daarvoor waren er vier verschillende gemeenten met ieder zijn eigen regelingen. Zo hadden de kop en de kont van het eiland geen hondenvelden, maar in het midden was dit wel het geval. Bij de uitlaatplekken is het zo dat de poep wordt weggehaald door de gemeente met een speciale machine. Zonder uitlaatplekken moet de hondeneigenaar zelf de poep opruimen.

Met ‘iedereen gelijk’ bedoelt de gemeente dat alle honden uitlaatplekken verdwijnen. Iedereen moet dus zelf de hondenpoep opruimen. Dit geldt overigens alleen binnen de bebouwde kom. De gemeente zorgt voor voldoende vuilnisbakken met zakjes. Ook kunnen de poepzakjes gratis opgehaald worden bij de gemeente.

Klachten

Facebook loopt echter vol met klachten, vooral in de groep ‘Je bint van Flakkee as je…’. Want is iedereen wel echt gelijk als katten en paarden wel overal mogen poepen? Daar wordt geen belasting voor betaald. Kattenpoep blijft overal liggen omdat de eigenaren vaak geen idee hebben waar de kat poept als deze buiten loopt. En van paarden blijft het ook vaak liggen, midden op straat. Dat is dan ook precies waar de hondeneigenaren tegenaan lopen. De hondenbelasting. Want wat krijgen ze er nog voor terug? ‘Als iedereen gelijk zou zijn, zou de hondenbelasting afgeschaft moeten worden,’ reageert iemand onder de brief op Facebook.

Maar er zijn ook reacties als ‘Gratis zakjes op het gemeentehuis. En Ouddorp en Ooltgensplaat komen die ook ophalen denk je?’. En eerlijk is eerlijk, hoe gratis zijn die zakjes dan nog als je er eerst 20 kilometer voor moet rijden met de auto of openbaar vervoer.

Reactie gemeente

We hebben de gemeente om een reactie gevraagd op de discussie die nu online gevoerd wordt. Zie onderstaande.

“Hondenbelasting betaal je voor het houden van een hond en niet voor het opruimen van hondenpoep. Hondenbelasting is een algemene belasting waarvoor geen wettelijke tegenprestatie geldt. De opbrengst hoeft door de gemeente dus niet te worden gebruikt voor het bestrijden of opruimen van hondenpoep. De gemeente Goeree-Overflakkee geeft het grootste deel van dat geld wel uit aan werk dat te maken heeft met hondenbezit. Zoals het zorgen voor voldoende vuilnisbakken en zakjes, aan handhaving, het afhandelen van klachten en meldingen, en de personele kosten die daarbij horen.

Ons streven is iedereen gelijk. Dus overal dezelfde voorzieningen aan te bieden en de algemeen geldende regels te hanteren. Dat geldt ook voor de honden uitlaatveldjes op ons eiland. In de voormalige gemeenten Oostflakkee en Goedereede zijn geen uitlaatveldjes. Hondeneigenaren vinden er vuilnisbakken met zakjes, om de poep van hun honden op te ruimen. In de voormalige gemeenten Middelharnis en Dirksland zijn de veldjes er wel waar hondeneigenaren niet de poep van hun honden opruimen. Daar brengen we nu verandering in: een regel voor iedereen gelijk. Iedereen ruimt de poep van zijn eigen hond op.”

Daarmee lijkt de discussie gesloten, maar of de hondenbezitters op het eiland het hierbij laten is nog maar de vraag. Wanneer de nieuwe prullenbakken met zakjes worden geplaatst is ook nog niet bekend.

brief gemeente hondenbezitters