Komende weken kans op hooikoortsklachten door pollen

Foto: Nieuws.nl

Het voorjaar van 2020 was al een hel voor hooikoortspersonen. Maar de niesschaamte begint dit jaar de komende weken al!

Hooikoorts is nooit prettig, dat staat vast. Maar met het coronavirus nog altijd onder ons is elke nies en elke snuif een dodende blik waard. En dat begint dit jaar al vroeg. Hooikoortspatiënten moeten de komende weken namelijk al rekening houden met klachten.

Een deel van de hazelaars komt de komende weken voor het eerst in bloei te staan. Daar zullen dan pollen vanaf komen. Houd die tissues dus maar bij de hand.

Hooikoortsklachten

Het was de afgelopen tijd goed vochtig en best aan de koude kant sinds de kerst. Daardoor is de pollenconcentratie laag gebleven. De eerste waarschuwing voor hooikoortsklachten kwam dan ook al half december. De verwachting was dat de elzenpollenconcentratie in december en januari flink zou oplopen. Volgens de Wageningen University is de concentratie waarschijnlijk laag gebleven door het druilerige en kille weer. De twee dagen voor kerst liep de temperatuur flink op, maar regende het ook stevig door.

Elzenpollen

De volgende elzenpollenpiek wordt verwacht in de loop van februari of begin maart. Bij de hazelaars lijkt er een grotere spreiding te zijn in het bloeimoment. Volgens weersverwachtingen van Weeronline.nl is de kans groot dat het weer in de tweede helft van januari zachter wordt. Dit zou de bloei van de hazelaars kunnen stimuleren.

Het zachte weer gaat wel gepaard met grotere kans op regen. Daardoor wordt de lucht dan weer regelmatig schoongespoeld.