“Je bent nooit te oud om te leren schrijven”

Foto: Sam Fish

Schrijfster Saskia Maaskant (34) werd geboren in Zeeland, maar woont inmiddels alweer ruim zeven jaar op Flakkee. Gelukkig met man en twee kinderen en schrijvend alsof haar leven ervan af hangt.

Saskia debuteerde in 2011 met haar boek De Verteller van Beorga. Het boek werd genomineerd voor de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied. Deze prijs won ze niet, maar het opende wel een hoop deuren. “Davidsfonds wilde heel graag met mij samenwerken onder de voorwaarde dat het één en ander aangepast zou worden in het manuscript”, vertelt de schrijfster. “Maar dat vond ik geen probleem. Ik hou van feedback, daar word je tenslotte alleen maar beter van”.

Het land Beorga ligt in de mooiste vallei ter wereld. Op de langste dag van het jaar komen de Beorgiërs altijd samen rond het huis van de Verteller, die hen een verhaal vertelt.
Maar dit jaar worden ze opgewacht door Venn, de kleinzoon van de Verteller. Bijna een jaar is Venn weggeweest, naar het mysterieuze land achter de Arduus. Daar wonen de Fauna, de mensen die in dieren kunnen veranderen. Zij voeren al jaren oorlog met de Fabula, de sprekende dieren. Voor de Fauna is Venn ‘Savinto’, de redder die een einde zal maken aan de strijd tussen Fauna en Fabula.
Met behulp van de knappe Amelle wordt Venn voorbereid op zijn moeilijke opdracht. Gaandeweg leert hij meer over het bijzondere volk en over zichzelf. De terugkeer naar Beorga wordt steeds moeilijker… De Verteller van Beorga is een origineel fantasyverhaal vol avontuur en liefde. Over opgroeien, keuzes maken, op zoek gaan naar jezelf en het lot.

Kieuw
In september 2014 kwam Saskia met haar tweede boek Kieuw. “Kieuw is een echt koesterboek. Het is een verhaal in een verhaal, er zitten 35 gekleurde illustraties in. Als ik echt moet kiezen is Kieuw wel mijn persoonlijke favoriet, maar als je me dit volgend jaar weer vraagt, zeg ik Dromer”, zegt Saskia, verwijzend naar haar aankomende boek. “Kieuw bevat karakters die heel dicht bij me staan en er zitten autobiografische momenten in”.

Filia is opgegroeid bij oma. In het dorp kwamen ze niet, en behalve de boodschappenbezorger Waldemar kwam er nooit bezoek over de vloer. Wanneer oma sterft, lijkt het huis nog donkerder te zijn dan anders. De eenzaamheid spoelt in golven over Filia heen. Haar enige afleiding is het dagboek dat oma haar naliet, vol bizarre herinneringen aan een buitengewone jongen met een ongelooflijk geheim. Is hij de reden dat oma zich afsloot van de buitenwereld?
Maar dan trekt Kers plots ongevraagd bij haar in. Kers is een opgewekte flapuit die licht en vrolijkheid in huis brengt. Ze woedt als een storm door Filia’s leven en dwingt haar naar buiten, de echte wereld in. Filia bloeit op, durft zelfs contact te leggen met Waldemar, maar net dan houdt Kers iets voor haar achter…

Kieuw werd onder meer genomineerd voor ´Beste Jeugdboek´ in de Zeeuwse Boekenprijs, Kleine Cervantes stad Gent, Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en het boek kreeg een Eervolle Vermelding op de Gouden Lijst.

Inspiratie
“De meeste inspiratie komt gewoon uit het dagelijks leven”, vertelt Saskia. “Ik hoor iemand iets gevats zeggen en dan schrijf ik het meteen op of ik spreek het in op mijn voice-recorder. Maar ik haal ook inspiratie uit films en series. En natuurlijk lees ik zelf heel veel, dus ik leer ook weer van andere schrijvers. De manier waarop zij spanning opbouwen, of dingen omschrijven, daar heb ik best veel aan”. Ze moet even lachen, “De inspiratie voor mijn nieuwe boek Dromer komt van een reclame  van een verzekeringsmaatschappij die zeven jaar geleden op TV was”.

“Het zijn de kleine dingen in het leven die je tegen komt en waar je verder op ingaat. Oude herinneringen zijn ook leuk om erin te verwerken”, vertelt ze. “Als het op karakters aankomt, dan doe ik dat altijd stap voor stap. Ik weet wat voor soort type ik nodig heb en dan bouw ik daarop verder. Als laatste komt vaak de naam. Soms heb ik al wel een naam in gedachten, maar die blijkt dan uiteindelijk totaal niet bij het personage te passen. Dan gaan we gewoon voor een andere naam. En het liefst namen die niet zo vaak voorkomen. Maar het komt ook wel eens voor dat ik een naam heb en dat ik daar een verhaal en een karakter omheen bouw, zoals nu bij mijn nieuwe boek Dromer”.

Saskia Maaskant

Schrijven
“In september ga ik voor de tweede keer naar een huisje op De Peel, vlakbij het bos in Limburg. Het is er lekker rustig, ik heb er de ruimte. En soms doe ik ook aan W.O.B.-tjes; Writing On Board”, vertelt ze lachend. “Mijn man heeft een boot in de haven van Middelharnis, dus ik neem nog wel eens mijn schrijfspullen mee naar de boot en dan ga ik lekker een ochtendje schrijven aan boord. Maar het maakt in principe niet uit waar ik ben, als ik die rust maar heb. Ik moet me een beetje kunnen afsluiten van het dagelijks leven”.

Boeken
“Ik lees zelf ontzettend graag. Zodra het kan pak ik een boek en ga ik lekker op de bank zitten lezen”, vertelt ze. “Het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen, las ik toevallig twee weken geleden. Dat is Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Het is echt heel erg goed”.

De vijf tips van Saskia
Ze moet hard lachen. “Of ik schrijftips heb? Ik weet er wel een paar, maar onthoud wel dat ik ook niet alles weet hoor. Oké, daar gaan we.

Tip 1: Ga naar schrijvenonline.org en maak een gratis account aan;

Tip 2: Schaf voor jezelf een paar goede schrijfboeken aan uit de schrijfbiliotheek van schrijvenonline of de lokale bibliotheek bij jou in de buurt;

Tip 3: Begin met een kort verhaal, want die bevat sowieso alle elementen die een roman ook bevat;

Tip 4: Voor kritische feedback of het verbeteren van jezelf moet je nooit je werk laten controleren door vrienden en familie. Het maakt niet uit wat je doet, zij vinden toch wel dat je het goed doet. Zoek iemand die niet bang is om kritiek te geven;

Tip 5: Realiseer je dat schrijven een ambacht is. Oefening baart kunst en blijf volhouden, want schrijven kun je leren, ongeacht je leeftijd of afkomst”, besluit ze.

Wil je op de hoogte blijven van Saskia’s werk? Volg haar op Twitter of kijk op haar website!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen