Jongeren kijken te veel naar een scherm

Foto: CC0

Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag zo’n 6 tot 7 uur naar een scherm. Dat is voor werk, studie of voor de lol.

Zestig procent van de jongeren vindt dat eigenlijk te veel. Een zesde van hen ervaart zelfs lichamelijke klachten voor achter een scherm te zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van Netwerk Mediawijsheid en het Trimbosinstituut. Het gaat volgens eigen zeggen om een representatieve steekproef onder bijna 900 deelnemers.

Schermgebruik

“Een eenduidige richtlijn voor gezond schermgebruik is er nog niet,” vertelt een initiatiefnemer. “Dat terwijl de schermtijd in coronatijd omhoog schiet. De lichamelijke en mentale gevolgen zijn dan ook voelbaar voor een grote groep. Denk aan een tekort aan lichaamsbeweging. Maar ook stress door het altijd (online) beschikbaar zijn. Het is een verstoring van de balans tussen werk en privé en de groeiende onrust door nepnieuws en complottheorieën.”

Nachtrust

Er wordt vaak gezegd dat het kijken naar een scherm niet goed is voor de nachtrust. Toch slapen de jongvolwassenen gemiddeld maar liefst 8,6 uur. Toch zegt 18 procent niet goed in slaap te komen na schermgebruik. En daarnaast klaagt 31 procent over een slechtere nachtrust. Nog eens 37 procent stelt dat het vele kijken naar een scherm een negatieve invloed heeft op de concentratie.

67 procent van de jongeren vindt het gebruik van de smartphone wel goed. Het zou een positieve invloed hebben op het contact met vrienden en familie.