Compliment voor het oude weeghuisje in Ooltgensplaat

Foto: PR Herbestemming Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland reikt elke maand een Compliment voor het Monument uit. Deze maand valt Ooltgensplaat in de prijzen.

Door Sam Fish

Het compliment is een blijk van erkenning voor gerestaureerde en herbestemde monumenten. Het compliment van de maand oktober is wel heel dicht bij huis terecht gekomen. Deze is namelijk voor het weeghuisje in Ooltgensplaat.

Weeghuisje

Het havenkanaal en het weeghuisje zijn onderdeel van de provinciale erfgoedlijn. Deze erfgoedlijn vertelt het verhaal van het leven met en overleven van het water, als vriend en vijand. De zeven havenkanalen op het eiland worden hersteld en teruggebracht vanuit de historische achtergrond.

Het weeghuisje in Ooltgensplaat hoort daar dus ook bij. Deze staat op een prachtige plek in Ooltgensplaat. Namelijk aan de Kaai, tegenover het oude raadhuis, aan de kop van de haven. Dit weeghuisje stamt uit de eerste helft van de twintigste eeuw en maakte deel uit van de voormalige havenactiviteiten. Het werd gebruikt voor het wegen van goederen of wagens die beladen waren met goederen. En wat extra leuk is? De weegschaal die bij het huisje hoort is bewaard gebleven! Deze staat op de kade naast het huisje.

Restauratie

Het huisje kwam in handen van Ger en Lucilia van de Kolk en Huib en Hanneke Bonninga. Zij kochten het voormalige hotel, nu café-restaurant, aan de Kaai en kregen het huisje erbij. Het was nog net geen bouwval, maar moest nodig aangepakt worden. De dorpsraad van Ooltgensplaat hebben zich er samen met de eigenaren hard voor gemaakt dat dit zou gaan gebeuren.

Er kwam een stichting waarmee geld werd opgehaald om het weeghuisje op te knappen. Uiteindelijk kwam er 61.000 euro vanuit de provincie om het huisje te restaureren.

Zelf zien

Ben je benieuwd geworden naar dit stukje geschiedenis en wil je het weeghuisje zelf zien? Dat kan! Van april tot september is het weeghuisje op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook tijdens bijzondere evenementen kun je er een kijkje nemen. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, Open Monumentendag, de Omloop, Oeltgendag en nog vele andere dagen. Veel plezier!

Meer informatie

Het Compliment voor een Monument is een belangrijke waardering voor de wijze waarop een rijksmonument gerestaureerd en herbestemd is. Wil je meer weten over het weeghuisje en de prijs? Kijk dan op de website van de organisatie.