Drie supertips om je gootsteen te ontstoppen

Foto: Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Het kan altijd gebeuren dat je gootsteen verstopt komt te zitten. Maar dat gebeurt altijd op het moment dat het niet uitkomt.

Etensresten of vloeibare olie zorgen nog het meest voor verstoppingen. Daarom hier drie handige tips om het snel te verhelpen. Tijd om de mouwen op te stropen.

Soda en heet water

Soda lost vet resten op. Dat is dus een prima middels om te gebruiken als je denkt dat vet resten in de gootsteen samenklonteren. Hoe je te werk gaat? Kook een liter water, meng dit met een pak soda in een emmer. Giet het mengsel beetje bij beetje in de afvoer en wacht een nachtje.

Spoel de volgende dag wat water door de gootsteen. Als het goed is moet het mengsel geholpen hebben.

Plopper

Wat je ook kunt doen, samen met de vorige tip, is het gebruiken van een plopper. Eerst zorg je voor een laagje water in de gootsteen. Haal de stop eruit en zet direct de plopper op de afvoer. Dat laagje water zorgt dat de zuigkracht van je plopper optimaal was. Beweeg de plopper ferm op en neer om de verstopping naar boven te halen.

Check de sifon

Onder elke gootsteen zit een gekromde buis. Dat wordt de sifon genoemd. Check deze even, want in de kromming kan vuil zich gemakkelijk ophopen. Maar dat weet je dus pas als je hem losmaakt. Dat kan heel makkelijk met een schroevendraaier of met een waterpomptang.

Let wel op dat je er even een emmer onder zet. Als je de sifon losmaakt, komt er altijd wat water vrij. Daarnaast werk je ook aan een verstopping, dus wie weet wat eruit komt. Zorg achteraf wel dat je hem weer goed vast maakt, anders kan hij gaan lekken.

Helpt het niet?

Heb je alles geprobeerd, maar heeft het niet geholpen? Maak dan een afspraak met een expert. Die hebben alles al een keer voorbij zien komen en heb nog andere manieren om het op te lossen. Er is altijd een oplossing.