Herdenkingsmunt 75 jaar vrijheid overhandigd

Foto: Chris Ouboter

75 jaar vrijheid zag er dit jaar anders uit dan gepland. Veel evenementen gingen niet door en ook de herdenkingsdiensten werden anders.

Door Chris Ouboter

Eén ding dat wel ‘gewoon’ doorgegaan is, is het slaan van de herdenkingsmunt. Het gaat om een set munten genaamd ‘Europe Remembers’. Deze zijn dinsdag 28 juli overhandigd aan ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Canada. In de muntset zijn de herdenkingsmunten ter ere van 75 jaar vrijheid van Engeland, Canada en Nederland samengebracht.

Hotel de Wereld

De ambassadeurs kregen de set uit handen van Bert van Ravenswaaij. Hij is CFO van de Koninklijke Nederlandse Munt. Dat gebeurde onder toeziend oog van van een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1045. En dat gebeurde op een wel heel bijzondere plek, namelijk Hotel de Wereld in Wageningen.

Hotel de Wereld staat bekend als de plaats waar de volledige overgave van de Duitse bezetter in 1945 een feit werd. Het hotel genoot de voorkeur van de Canadese generaal als onderhandelingsplek. Dit kwam vooral door de ligging aan het toenmalige front. Maar ook door de afwezigheid van burgers door de evacuatie.

Europe Remembers

Bij de overhandiging was ook een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945 aanwezig. Dat is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en haar belangrijkste partners. In 2019 en 2020 viert de wereld een bijzonder jubileum. We staan in heel Europa stil bij 75 jaar bevrijding en het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het project wil aandacht vestigen op deze twee belangrijke jaren van herdenking. Dat doen ze door het stimuleren van herdenkingstoerisme en bezoekers te inspireren meer te leren over de geschiedenis.

Zilveren herdenkingsmunten

De muntset ‘Europe Remembers’ presenteert de puur zilveren herdenkingsmunten van Engeland, Canada en Nederland. Drie landen die onder andere betrokken waren bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Alle munten zijn een wettig betaalmiddel in het land van herkomst.

De herdenkingsmunten liggen in een eikenhouten munthouder met glazen paneel. Daarop is een vredesduif afgebeeld. Het doosje is gemaakt door Royal Leerdam Crystal. Dit collector’s item ter ere van 75 jaar vrijheid is nu te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Muntset 75 jaar vrijheid - Chris Ouboter