Subsidiepotje voor elektrisch rijden is al leeg

Foto: Afbeelding van Goran Horvat via Pixabay

Sinds deze maand kunnen particulieren een subsidie aanvragen om elektrisch te gaan legen. En dat is massaal gedaan, het potje is namelijk al leeg.

Er was 10 miljoen euro apart gelegd om particulieren te laten overstappen naar een elektrische auto. Ze krijgen daarvoor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 4000 euro. De subsidie aanvraag ging in op 1 juli, een dag later was het potje al zo goed als leeg.

Particulieren die nu nog aanvragen worden doorgeschoven naar volgend jaar. Het indienen van de aanvraag blijft namelijk gewoon mogelijk. Subsidie voor een tweedehands elektrische auto is overigens nog wel beschikbaar.

Stimuleren

Met de subsidie wil het kabinet mensen stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. Dat is minder vervuilend voor het milieu. Dit jaar is er 7,2 miljoen euro beschikbaar voor particulieren die een tweedehands auto willen kopen. Daarvan is nog bij 5,8 miljoen over. Voor een tweedehands elektrische auto kunnen particulieren 2000 euro subsidie krijgen.

Brancheorganisatie RAI Vereniging is niet verbaasd. “Van meet af aan hebben wij gezegd dat de pot in rap tempo leeg zal zijn. Het is nu zaak om zo snel mogelijk binnen de regeling budgetten te schuiven en spreiden,” zegt voorzitter Steven van Eijck.

Bovendien moet er de komende jaren meer geld bijkomen, vindt hij. “Dan voorkomen we teleurstelling bij de automobilist. En we zetten de vergroening van het wagenpark door.”