Tips voor de tuin tijdens droge en warme zomer

Foto: Afbeelding van Maret Hosemann via Pixabay

De één vindt dat de zomer al is begonnen, de ander zegt pas op 21 juni. Maar hoe je het ook bekijkt, het weer gaat in ieder geval wel een zomerse vorm aannemen.

Op basis van de verwachtingen staat ons opnieuw een warme en droge zomer te wachten. Vooral voor juli en augustus is dit het geval. Voor juni staan er nog wel wat (onweers)buien op de planning, maar dat was het ook. Maar hoe gaan we om met die droogte? En vooral, hoe kun je ervoor zorgen dat je tuin niet verandert in een gele grasvlakte met uitgedroogde planten?

Mulchen

Met de klimaatverandering gaan we steeds vaker te maken krijgen met lange perioden van droogte. We geven daarom graag wat tips om hier mee om te gaan. Allereerst is het belangrijk om te mulchen. Voor niet iedereen een bekende term, maar het betekent ‘het bedekken van de bodem rondom planten en struiken met organisch materiaal’. Dat je het even weet.

Mulchen kan met verschillende soorten organisch materiaal. Denk aan compost, cacaodoppen, grind, een dun laagje gedroogd gras of wat tuinafval. Breng een laag aan van ongeveer 5 centimeter dik tussen je planten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen, maar in de zomer kan het ook nog. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig is als je dit doet.

Gazon

Ook het gras heeft het in de zomer zwaar te verduren. Nu al wordt er een hoop gesproeid om die sprietjes mooi groen te houden. Ook het gazon kun je mulchen. Dit kan heel makkelijk door het gemaaide gras te laten liggen. De grassnippers zitten vol met voeding en vocht.

Maar ook voldoende water is belangrijk. Geef je planten bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond water. Op die tijdstippen is het wat koeler dan overdag en verdampt er minder water. Zo krijgen ze dus echt binnen wat ze nodig hebben om de zomer door te komen. Geef ze ook in één keer veel water, dat is beter dan steeds een klein beetje. Daar kunnen ze namelijk lui van worden.

Planten en coniferen

Een droge tuin biedt ook mogelijkheden. Er zijn namelijk ook planten die het prima doen in de droge grond. Dit zijn planten die van nature in het Middellandse Zeegebied groeien. Deze zijn dus helemaal aangepast aan de droogte. Planten met een blauwgroen of grijsgroen bladlaten zien dat ze voorbereid zijn om verdamping via bladeren tegen te gaan.

Verder is het ook belangrijk dat je voldoende schutting en schaduw hebt in je tuin. Zo kun je kiezen voor coniferen, waarvan het gebladerte van nature dicht op elkaar groeit. Dit is ook fijn voor extra privacy.

  • LEES OOK: 
  • Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Potten en hangmanden

Planten in potten en hangmanden hebben meer water nodig dan planten in de grond. Bij droogte is het beter om potplanten op een schotel te zetten. Zo zijn ze langer voorzien van water. Hangmanden hebben op droge dagen twee keer per dag veel water nodig. Als het tropisch warm is kun je hangplanten in de schaduw hangen.

Ook is er nog een verschil tussen zandgrond en kleigrond. In zandgrond hebben planten meer water nodig. Je kan deze grond optimaliseren met compost of mulch.

Wist je trouwens dat hortensia’s veel dorst hebben? Die moeten dus niet in een grond die snel uitdroogt!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen