Wanneer mogen we de Nederlandse vlag hijsen?

Foto: Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

Het is vandaag Dodenherdenking. Dat is één van de dagen in Nederland dat we de vlag laten wapperen. Maar mag dat wel zomaar? Zitten daar geen regels aan vast?

Door Bart van Kerkhof

Vandaag mag de vlag de hele dag half stok. Zo wil de overheid wat meer betrokkenheid creëren tijdens deze bijzondere Dodenherdenking. Maar wat zijn de regels precies? Wanneer mag je überhaupt de vlag uithangen? En wanneer mag de wimpel erbij en wanneer moet de vlag halfstok? Wij hebben het even uitgezocht.

Let op, onderaan dit artikel is nog een wijziging aangebracht in verband met het corona-virus.

Wanneer vlaggen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het hangen van de vlag. Je mag als burger, bedrijf of organisatie vlaggen wanneer je maar wilt. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.

Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen deze instructie volgen als richtlijnen. Dit is niet verplicht. Je bent dus nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

Gebruiken en gewoontes

Er zijn een aantal gebruiken en gewoontes die gelden voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het niet de gewoonte om de vlag te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je hem ’s nachts toch laten hangen? Zorg dan dat hij verlicht is, zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Weet ook, rouwen gaat boven feest. Als dus bijvoorbeeld de verjaardag van Prinses Beatrix (31 januari) op zondag valt, maar de dag erna (1 februari) is de herdenking van de Watersnoodramp. Dan gaat de vlag halfstok voor de herdenking.

Oranje wimpel

Sommige mensen hebben ook nog een oranje wimpel voor aan de vlag. Deze mag maar een paar keer per jaar wapperen. Dit geldt voor Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Dodenherdenking

Op 4 mei is het dodenherdenking, op deze dag gaat de vlag halfstok. Dit mag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Hierbij hoort ook zeker geen oranje wimpel. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok, deze wordt niet in top gehesen.

Afwijking door corona-virus

Door de maatregelen rondom het corona-virus wijken de activiteiten rond 4 en 5 mei af. Deze twee dagen vinden nu vooral thuis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei om thuis op 4 mei de hele dag de vlag half stok te hangen. Dit ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Ook luidt de oproep om op 5 mei de vlag de hele dag in top te laten wapperen om de vrijheid uit te dragen. Dit is tevens een eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

bronnen: rijksoverheid.nl / 4en5mei.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen