Hoe gedraagt de Zuid-Hollandse fietser zich?

Foto: Pixabay; Cocoparisienne

Nederland is een echt fietsland. Dat blijkt wel uit het feit dat we meer fietsen hebben dan inwoners. Namelijk 22,8 miljoen fietsen op 17,4 miljoen inwoners. Dan gaat er ook wel eens iets mis.

Vergelijkingssite Beslist.nl heeft uitgezocht of we ook echt een dame of heer zijn in het verkeer. Zij zetten een aantal statistiekjes op een rij per provincie. Daar gaan we.

Telefoon

Het is sinds juli 2019 niet meer toegestaan om je telefoon vast te houden op de fiets. Wordt je betrapt? Dan kost dat grapje je iets meer dan 100 euro. En het blijkt maar dat we in Nederland hardleers zijn, want in de eerste zeven maanden werden er maar liefst 24.000 boetes uitgedeeld.

De meeste boetes werden uitgedeeld in de provincie Groningen, maar Zuid-Holland staat op een mooie derde plek. Daar werden 14,9 boetes uitgedeeld per 10.000 inwoners. Voor Groningen waren dat er 25,7.

Goeree-Overflakkee is ook meegenomen in dit rijtje. Maar dan voor de gemeentes waar de minste boetes zijn uitgedeeld. Namelijk 0,4 boetes per 10.000 inwoners. Wij hebben net iets meer dan 50.000 inwoners, dus dat zijn zo’n 2 boetes. Dat is toch wel iets om trots op te zijn.

In totaal waren er 251 mensen die er echt niets van snapten. Zij hebben meerdere keren een boete gekregen voor het fietsen met de telefoon in de hand. En dit gebeurde tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020.

Verlichting

Fietsen zonder verlichting blijft ook een dingetje en dat terwijl het voor auto’s niet te zien is of er een fietser aan komt. Je kunt nog zoveel lichte kleding dragen. In het donker zijn fietsers zonder verlichting gewoon bijna niet te zien. En daarom zijn er nog aardig wat bekeuringen uitgeschreven. Voor Zuid-Holland zijn dat er namelijk 18.3 per 10.000 inwoners.

Een kleine verduidelijking. Op 1 januari 2019 woonden er in Zuid-Holland 3.673.893 mensen. Dat zijn dus aardig wat bekeuringen voor fietsen zonder verlichting. Helaas staat Goeree-Overflakkee hierbij niet in het rijtje van de gemeenten met de minste bekeuringen.

Wel waren ook hier weer mensen hardleers. 826 mensen kregen tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020 meerdere bekeuringen voor dit feit.

Da’s pech, fiets weg

Er worden jaarlijks aardig wat fietsen gestolen, ook op Goeree-Overflakkee. En dat gebeurt toevallig altijd op het moment dat je hem juist hard nodig hebt. Toch is het aantal fietsendiefstallen in de afgelopen 5 jaar met 40 procent gedaald. Toch is het maar de vraag of dit getal klopt, veel mensen doen namelijk geen aangifte van een gestolen fiets.

In Zuid-Holland zijn in 2019 41,6 fietsen gestolen, per 10.000 mensen. In Amsterdam worden over het algemeen de meeste fietsen gestolen. Daar werd in 2019 gemiddeld 1 keer per uur aangifte gedaan van een fietsendiefstal.

Let wel op. De meeste fietsen worden gestolen in winkelgebied. Ook bij stations en bushaltes worden ze vaak gejat. En 21 procent van de fietsen wordt gewoon rond je huis weggehaald. Zet dus altijd je fiets op slot!