Alternatief Koningsdagprogramma 2020 voor GO

Foto: Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

Het is inmiddels bekend dat Koningsdag dit jaar wordt omgedoopt tot Woningsdag. Maar wat dat dan precies inhoudt? Dat lees je hier!

De Koning is op 27 april jarig, hij wordt dan 53 jaar. Dat vieren we altijd met Koningsdag, maar door de corona-crisis ziet het programma er voor dit jaar wat anders uit dan we gewend zijn. Geen landelijke Koningsdag op TV. Dit wordt nu vervangen door een compilatie van de mooiste moment van de afgelopen zes jaar.

Maar natuurlijk is het ook leuk om thuis iets te doen met het gezin. Daarom hier een globaal programma. Natuurlijk mag je zelf nog dingen toevoegen om het nóg feestelijker te maken.

Programma 2020

  • 6.19 uur – Vanaf zonsopgang mag in heel Nederland de vlag en wimpel uitgehangen worden voor de Koning en elkaar.
  • 9.45 tot 10.00 uur – In heel Nederland luiden de klokken. Dit als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.
  • 10.00 uur – Tijd voor de nationale aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we allemaal het Wilhelmus. Kijk hier voor meer informatie. De tekst van het Wilhelmus vindt je onderaan dit bericht.
  • 10.05 uur – Vanuit Gouda feliciteert burgemeester Pieter Verhoeve de Koning met zijn verjaardag. Deze burgemeester is de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.
  • 15.00 uur – Saamhorigheidsconcerten. Solo-optredens van muzikanten en artiesten voor de verzorgingstehuizen. Let op, dit is zonder publiek!
  • 16.00 uur – Een Nationale Toost op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in de voor- of achtertuin, waar dan ook. Schenk in en hef het glas. Kijk hier voor meer informatie.

Er komt deze dag ook een digitale kleedjesmarkt. Hoe die eruit gaat zien is nog niet helemaal bekend. Zodra dit wel bekend is, zullen wij dit delen. Uiteraard kun je ook via je eigen Facebookpagina spulletjes te koop aanbieden. Betaal via een Tikkie en zet de spullen in de voortuin zodat ze opgehaald kunnen worden. Dan weet je zeker dat je nog een zakcentje verdient.

Daarnaast kun je natuurlijk ook nog in de achtertuin met de kinderen de Koningsspelen doen. Leuke oud-Hollandse spelletjes als koekhappen, zaklopen, spijkerpoepen en sjoelen. En natuurlijk kun je ook nog je fiets versieren. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de mooiste hebt.

Het Wilhelmus

Het Wilhelmus is het Nederlandse volkslied. Officieel bestaat het uit zestien coupletten, maar bij officiële gelegenheden, zoals Koningsdag, worden alleen het eerste en zesde couplet gezonden. Ben je niet helemaal bekend met de tekst, maar wil je wel meezingen? Hieronder vind je de tekst!

Eerste couplet:

Wilhelmus van Nassauwe, ben ik van Duitsen bloed.
Den vaderland getrouwen, blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje ben ik vrij onvereerd.
Den koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd.

Zesde couplet:

Mijn schilde ende betrouwen, zijt Gij, o God, mijn Heer!
Op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmermeer!
Dat ik toch vroom mag blijven, uw dienaar te aller stond.
De tirannie verdrijven die mijn hart doorwondt.