Dit jaar een sobere ramadan door corona-virus

Foto: Afbeelding van john peter via Pixabay

De vastenmaand ramadan start de komende nacht. Een sobere editie door de corona-maatregelen. En dat terwijl de ramadan altijd een sociaal gebeuren is.

Door Marieke Jacobs

Ramadan (Arabisch: رمضان ,ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt ze als de heilige maand van inkeer. Daarin wordt tussen fajr (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door vele gelovigen – voor zover zij daarvan niet vrijgesteld zijn – gevast.

Vasten

Het vasten wordt sawm (saum) of syiam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken en roken. Ook onthouden ze zich van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.

Ramadan in corona-tijd

Moslims lezen uit de koran, bidden vaker en gaan normaal gesproken ook meer naar de moskee. Voor dat laatste reizen jaarlijks miljoenen mensen af naar de heilige steden. Dat zijn Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Dit jaar wordt dat echter anders. Door de corona-crisis zit die reis er niet in. Niet alleen door het gebrek aan reismogelijkheden. Maar ook deze steden zijn gesloten.

Saudi-Arabië kwam begin deze maand met strengere regels. Zo mogen inwoners van Mekka helemaal niet naar buiten. In de tweede heilige stad van het land, Medina, zijn de regels iets soepeler. Daar mag je tot 15.00 uur nog wel naar buiten. Tijdens de ramadan wordt dat verruimd tot 17.00 uur.

Regels

“Houd je aan de regels,” zegt PPD-voorzitter Aissa Meziani. Hij doelt daarmee op de geldende corona-regels. Daarmee worden bijeenkomsten verboden en is samenscholing onmogelijk gemaakt. Het is dus niet mogelijk om in grote groepen bijeen te komen.

Ook roep Meziani ouders op om hun kinderen in de avonduren binnen te houden. “En als jongeren naar buiten gaan, houd je dan aan de regels,” benadrukt hij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen