29 februari is een bijzondere dag, maar waarom?

Foto: Sam Fish

Elke vier jaar is de zestigste dag van het jaar niet 1 maart, maar 29 februari. Een dag die alleen in het schrikkeljaar voorkomt. Maar waarom eigenlijk?

Door Sam Fish

Een normaal jaar telt 365 dagen. Maar omdat een tropisch jaar niet precies 365 dagen telt, maar eigenlijk 365,2421875 wordt er elke vier jaar een dagje extra geteld in de kalender. En even voor de duidelijkheid, een tropisch jaar is de gemiddelde tijd tussen twee passages van de zon door het lentepunt.

Oorsprong

De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in maart 237 voor Christus. Het was de bedoeling dat op die manier de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger zou lopen met de seizoenen. Maar het was toen alleen nog een idee.

Het werd pas echt toegepast in de juliaanse kalender. De extra dag werd toen aan 23 februari vastgeplakt als nummerloze dag. De maand februari telde toen dus gewoon 28 dagen volgens de kalender. Pas jaren later stapten we van de nummerloze dag tussen 23 en 24 februari af. De schrikkeldag kreeg een eigen nummer en zo was daar 29 februari.

Bijzondere dag

En hoewel het voor veel mensen gewoon weer een normale dag is, is het voor anderen toch speciaal. In Nederland zijn er dit jaar namelijk ruim 11.000 mensen jarig op schrikkeldag. Zij kunnen dus maar één keer in de vier jaar hun verjaardag vieren op de dag zelf.

Daarnaast gaan er ook veel mensen op één knie om hun geliefde ten huwelijk te vragen. Er worden huwelijken voltrokken op deze dag. En daardoor zijn er ook veel mensen die hun huwelijksjubileum vieren op deze dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen