Doe mee aan een schoon Haringvliet

Foto: Suzan Fotografie

Er wordt elke dag zwerfafval uit de natuur gehaald, maar de strijd ertegen gaat nog stevig door. En daar is zoveel mogelijk hulp bij nodig.

Iedereen kent inmiddels de plastic soep in de zeeën en oceanen. Maar wat mensen zich niet altijd realiseren is dat een groot deel van dat afval hier begint. Zelf het Haringvliet ligt er vol mee. De plasticsoep begint dichtbij en dat betekent dat iedereen op een manier kan helpen.

In het kader van het project ‘Schoon Haringvliet’ worden in maart op diverse locaties langs het Haringvliet en Hollands Diep opruimacties georganiseerd. Iedereen kan een handje helpen.

Schoon Haringvliet

Diverse partijen rondom het Haringvliet zijn een samenwerking gestart. Hun doel is om het zwerfafval aan te pakken. De troep brengt veel schade toe aan het leven in het Haringvliet zelf en draagt bij aan de plasticsoep in zee. Daarnaast geeft het ook overlast voor watersporters en recreanten. En het draagt bij aan de verrommeling van het landschap.

Naast de opruimacties wordt er ook onderzoek gedaan naar de samenstelling en de herkomst van het zwerfafval. Op die manier kan er gekeken worden naar een gerichte oplossing van het probleem. Misschien kan zelfs het ontstaan van nieuw zwerfafval worden aangepakt.

Handen uit de mouwen

Februari heeft veel hoogwaterpieken en stormen gehad. Daardoor is er veel zwerfafval op de oevers en stranden achtergebleven. De troep in de Biesbosch haalde zelfs het landelijke nieuws. Daarom wordt het tijd om al die rommel eens goed op te ruimen. Dat gaat gebeuren op 4, 7, 14 en 21 maart op diverse plekken.

  • 4 maart – langs de Oude Maas bij Spijkenisse
  • 7 maart – op het strand bij Rockanje
  • 14 maart – bij de Hogezandse gorzen bij Numansdorp
  • 21 maart – diverse plekken op Goeree-Overflakkee

LEES OOK: De eerste Nederlander is besmet, maak jij je zorgen over het corona-virus?

Meedoen?

Wil je meedoen aan één of meerdere opruimacties? Wat goed! Dit kan alleen, maar ook met een groepje of zelfs een vereniging. Kijk op de kaart op schonerivieren.org om te kijken waar je mee kunt doen aan een actie. Je kunt je dan direct aanmelden bij een contactpersoon in de gemeente. Bij hen kun je ook terecht voor de exacte startlocaties, tijden en overige informatie.