Lang leve de aardgasvrije huizen op Goeree-Overflakkee

Foto: Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Wie gaat het aardgasvrij maken van uw woning op Goeree-Overflakkee betalen zoete lieve Gerritje?

Door Jan Zwerus

Dat gaat u betalen. U gaat veel meer betalen dan dat de groene kabouter overheid u voorliegt. Onlangs gaf het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) toe dat huiseigenaren veel meer geld kwijt zijn aan het aardgas vrij maken van huizen dan dat deze onbetrouwbare overheidsinstantie eerder had berekend. Deze overheidsdienaren hadden verschillende onkostenposten vergeten zoals de kosten voor architecten.

Wat zijn de meer reële kosten? Voor een tussenwoning komen deze kosten voor de overstap op ongeveer 40.000 euro. Voor een hoekwoning is dat ongeveer 50.000 euro voor een hoekwoning. En dat moet u als huiseigenaar op gaan hoesten.

Bijkomstigheden

Om de aardwarmte omhoog te pompen heb je een dure, zware pomp nodig. Daarnaast moet je ook nog een tweede pomp hebben om de warmte door het huis te laten circuleren. Uw huis moet goed geïsoleerd worden. Andere lage temperatuur radiatoren moeten worden aangeschaft. Vloerverwarming is noodzakelijk. Dubbel glas is nodig. En nog enkele andere zaken. Kortom er moet veel geld geïnvesteerd worden in het aardgasvrij maken van uw woning.

Deze pompen vreten stroom. In de Zutphense woonwijk De Teuge betalen de huiseigenaren honderden euro’s meer aan stroom. In de winter gaan deze pompen door overbelasting vaak kapot waardoor de mensen in de kou komen te zitten. Door diezelfde overbelasting valt ook de stroom vaak uit. Een prettig vooruitzicht: koude donkere avonden, maar wel duurzaam én met constant het gedreun van de pompen op de achtergrond.

Waarom overstappen?

Waarom moeten de huizen aardgasvrij worden? Omdat door aardgas CO2 in de atmosfeer komt. Deze uitstoot van CO2 is de oorzaak van de opwarming van het klimaat. Tenminste dat beweren veel wetenschappers. Maar er zijn ook veel wetenschappers, zoals die van Clintel, die beweren dat de menselijke uitstoot van CO2 niet de oorzaak is van de opwarming. De opwarming zou juist komen door natuurkundige verschijnselen zoals het vulkanisme op de zeebodem, kosmische stralingen, tektonische plaatbewegingen en de onregelmatigheden in de baan van de aarde om de zon.

Den Haag

Maar deze wetenschappers komen nauwelijks aan het woord omdat zij een andere mening hebben dan de klimaatmaoïsten in Den Haag. In de Verenigde Staten wordt wel naar de Clintel wetenschappers geluisterd.

De groene regering in Den Haag heeft bepaald dat er voor 2030 49% minder CO2 in Nederland uitgestoten moet worden. Voor 2050 is dat zelfs 95% minder CO2. Dit betekent dat de huizen in Nederland en op Goeree-Overflakkee van het aardgas af moeten. Terwijl in Duitsland huiseigenaren subsidie krijgen als zij overstappen op aardgas.