Nauwere band tussen politie en burger

Foto: Sam Fish

Jaren geleden gooide de landelijke politie de manier van werken over een andere boeg. Alle agenten in de regio Haringvliet werden op één hoop gegooid en dagelijks anders verspreid over het gebied. “We merkten dat de agenten geen band hadden met de omgeving, maar de omgeving ook niet met de agenten,” vertelt Annet de Jonge, politiechef basisteam Haringvliet.

Door Sam Fish

Het basisteam Haringvliet bestaat uit vier gebieden; Briele/Westvoorne, Hellevoetsluis, Rozenburg en Goeree-Overflakkee. “Voorheen werden de agenten dus gerouleerd over deze vier gebieden. Nu hebben we het begin dit jaar over een nieuwe boeg gegooid en hebben we besloten vier vaste ploegen te maken, één per gebied,” laat De Jonge weten. “Op deze manier hebben de wijkagenten een vast gebied en kunnen ze veel beter contact leggen met de inwoners van hun aangewezen dorpen.”

Om de band met de bewoners nog beter te maken zijn de dorpsraden, gemeenteraadsleden, buurtpreventieteams en de wijkagenten van Goeree-Overflakkee op woensdagavond 27 juni bij elkaar gekomen in het Prieel van de Staver om te kijken wat de struikelblokken van Goeree-Overflakkee zijn. En natuurlijk om nader kennis te maken met de wijkagent van dienst. Om dit te bewerkstelligen konden de aanwezigen, na een uitgebreide presentatie over het nieuwe werken, aansluiten bij hun lokale tafel om samen met de wijkagent dorpsproblemen te bespreken. Dit kon gaan over verkeerssituaties, drugs, hangjeugd, geluidsoverlast, noem het maar op.

Na afloop werd er per tafel één onderwerp genoemd waar de wijkagenten mee aan de slag gaan en gek genoeg waren het allemaal verkeerssituaties die genoemd werden. “Het feit dat mensen het hebben over verkeerspunten en niet zijn begonnen over inbraken, drugsoverlast en hangjeugd voelt best goed,” zegt Arjan Aarnoudse, wijkagent van Sommelsdijk. “Volgens mij hebben we het op het eiland dan best goed voor elkaar.”

Samenwerking
Het is de eerste keer dat een avond als deze werd georganiseerd, maar het resultaat smaakt naar meer. “Het is voor ons erg belangrijk om direct van de bewoners te horen wat de probleempunten zijn. Zij zien dat beter dan wij omdat zij er vaker mee te maken krijgen,” vertelt Sacha Houtman, operationeel expert/wijkagent. “We zijn hier al sinds januari mee bezig en we vonden het tijd worden om de koppen eens bij elkaar te steken. We horen graag de mening van Goeree-Overflakkee.”

LEES OOK: Dit is er deze week allemaal te doen op Goeree-Overflakkee

Vernieuwd werken
Voorheen werden de agenten verdeeld over de vier gebieden die vallen onder het basisteam Haringvliet. Sinds januari zijn er dus vier verschillende ploegen actief in het gebied, zodat elk gebied elkaar beter kan leren kennen. “Vanavond is een voorbeeld van hoe we de nauwere band vorm willen geven, maar natuurlijk ook de lokale spreekuren die de wijkagenten vorige zomer hebben gedaan met de camper van de gemeente.”

“Het vernieuwd werken is eigenlijk al een oud concept,” zegt Arie Weijler, wijkagent van Stellendam. “Onze bedoeling was altijd goed en is nooit veranderd, maar de leefwereld is groter geworden met het internet en de systeemwereld met mobiele telefoons, computers en wederom het internet, was er vroeger nog helemaal niet. De manier van werken is dus niet nieuw, de middelen zijn nieuw. Het werk komt nog altijd vanuit ons hart en we werken met de motivatie iets te doen voor de medemens.”

Het vernieuwd werken zal dus vooral bestaan uit betere communicatie, onderling en naar buiten toe, betere afspraken, terugkoppeling na afloop en overleggen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in burgerparticipatie met de buurtpreventieteams en de WhatsAppbuurtpreventie GO-alert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen