Politie geeft les over nep vuurwapens

Foto: Sam Fish

Nederland staat deze week stil bij de week van de nep vuurwapens, en dan vooral de politie. Er wordt campagne gevoerd om mensen de gevaren te laten zien die het dragen van een nep vuurwapen met zich mee brengt. Politieagente Janita de Ronde doet dit inmiddels al twee jaar.

Door Sam Fish

“De politie is nu sterk campagne aan het voeren, maar ik ga al zeker twee jaar langs op basisscholen om te vertellen over de gevaren van nepvuurwapens,” vertelt Janita de Ronde. “Ik doe dat vaak in combinatie met een les over woninginbraken en veiligheid op straat, maar vandaag ga ik het alleen hebben over nepvuurwapens, speciaal voor deze themaweek.” Ze staat voor de klas van groep 7 en 8 van De Prins Johan Friso School in Herkingen en ze vraagt de kinderen naar wat zij denken dat politiewerk is. “Mensen arresteren”, “met pistolen schieten”, “zorgen voor veiligheid” en “controles uitvoeren” wordt er geroepen. “Dat klopt allemaal, maar ook het geven van voorlichting op scholen, zoals nu,” zegt Janita. “Daarnaast assisteren we ook bij brand en ongelukken, we komen kijken bij burenruzies. Soms kom je best heftige dingen tegen, maar het is een super leuk beroep en sommige situaties zijn dan ook wel weer grappig.” Ze geeft een voorbeeld van een melding over een man die de weg kwijt was. “Hij was letterlijk de weg kwijt, hij wist niet meer waar hij woonde en hij zat aan een infuus, dus we dachten dat hij ontsnapt was uit het ziekenhuis. We namen hem mee in de bus en ik zat achterin bij hem en hij had toch een verhalen! Het was een hele grappige en gezellige man, maar het adres kregen we er niet uit,” vertelt ze.

Daarna gaat de aandacht naar de riem van de agente. De riem is goed gevuld met pepperspray, een wapenstok, portofoon, handboeien en voor de kinderen het belangrijkste; de Walter P99, haar geweer. “Hier zit ook nog een extra magazijn met vijftien kogels en er zitten ook nog eens vijftien kogels in het pistool zelf. Ik heb dus dagelijks dertig kogels op zak,” legt ze uit. “En die wegen nogal wat, hoor, kan ik je vertellen. Nog even en mijn riem is zwaarder dan ik.”

Nepvuurwapens
“Ik hoop vooral dat mijn wapen nooit hoef te gebruiken, ik vond het zelfs doodeng toen ik hem voor het eerst uit elkaar moest halen en weer terug in elkaar moest zetten,” zegt ze eerlijk. “Maar er zijn situaties waarbij je toch je wapen zult moeten trekken en dat zijn situaties die voor ons, maar ook de mensen in de buurt gevaarlijk kunnen zijn, zoals een bankoverval, maar ook, en dan komen we bij het onderwerp waar ik vandaag over kom vertellen, iemand met een wapen in zijn hand.” De kinderen doen op dit moment nog een beetje lacherig over het onderwerp.

“Het is in sommige situaties namelijk heel lastig te zien of een wapen echt is op nep. Wij krijgen een melding binnen over een persoon die rondloopt met een wapen en wij moeten handelen alsof het een echt wapen is, daar moeten we gewoon vanuit gaan,” vertelt Janita serieus. “Je kunt als agent niet eerst rustig gaan vragen of het een echt of nep wapen is, want als ze echt kwade bedoelingen hebben dan kun je die eerste zin waarschijnlijk niet eens afmaken. Dus we behandelen deze meldingen altijd als een echt vuurwapen. De verdachte persoon moet dan onder schot onze orders opvolgen zoals ‘handen omhoog’, ‘draai je om’, ‘op je knieën’, dat soort dingen. Bij een verkeerde beweging, zoals het laten zakken van de handen, dan wordt er geschoten.”

LEES OOK: Fanfareorkest De Hoop geeft spectaculair optreden in Ouddorp!

De kinderen raken bij het horen van deze informatie onder de indruk. De leerlingen krijgen dan ook een video te zien van twee mannen die onder begeleiding van de politie tien pistolen gaan testen. Steeds twee precies dezelfde, alleen is één een echt wapen en de andere een neppe. Ze geven twee keer van de vijf op goed geluk het juiste antwoord. “Deze twee heren staan er met hun neus bovenop en kunnen niet met zekerheid zeggen welk wapen de echte is. Laat staan als wij vanaf een afstandje moeten handelen,” zegt Janita. “Daarom handelen wij altijd naar de situatie van een echt pistool.”

Alledaagse voorwerpen
Maar niet alleen pistolen kunnen als wapen gebruikt worden. “Tegenwoordig zijn er zelfs alledaagse dingen die gebruikt worden als vuurwapen. Denk aan een pen, telefoon of een aansteker. Het wordt steeds gekker,” laat De Ronde weten. “Daarnaast worden soms ook echte wapens geverfd zodat ze nep lijken.”

Dreiging
“Maar soms zie je toch dat een pistool overduidelijk nep ik?” vraagt één van de kinderen. “Klopt, daarom hebben de echte speelgoedpistooltjes, die je kunt kopen in een speelgoedwinkel, een CE-merk erop. Deze zijn toegestaan om mee te dragen, tenzij ze te echt gaan lijken,” antwoordt Janita. “Als je rondloopt op straat met een neppistool en het komt op andere mensen over als een dreiging dan kan dat een boete opleveren van 20.000 euro.”

“Je kunt op de kermis zo’n balletjespistool winnen bij de gokautomaten, maar als jullie dit zien liggen, dan lijkt dat toch net echt?” ze laat een foto zien op het bord van een neppistool in een doosje. De kinderen stemmen in. “Daarom is het voor ons dus zo lastig in te schatten en dus is het aan te raden om gewoon niet met een neppistool rond te lopen.”

Mening
Aan het einde van de les wordt er gecheckt of het indruk heeft gemaakt bij de kinderen. Voor de gastles vonden de kinderen het wel ‘spannend’, ‘stoer’ en ‘grappig’ om met een neppistool rond te lopen. En hoewel het verhaal van Janita, het filmpje dat de kinderen hebben gezien en de voorbeelden die ze hebben gehoord in druk hebben gemaakt op de leerlingen, zijn niet alle meningen bijgesteld. Toch is er een leerling die zegt; “Ik krijg toch liever geen kogel in mijn lijf”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen