Mevrouw Verhage-Moerkerk viert 100ste verjaardag!

Foto: Sam Fish

Pietertje, ook wel Pietje genoemd, Verhage-Moerkerk mocht op zaterdag 7 augustus alweer haar honderdste verjaardag vieren. En dat deed ze zeker niet alleen! Haar twee broertjes kwamen op verjaardagsvisite.

Door Sam Fish

Pietertje komt uit een groot gezin met nog acht broers en zussen. Eén van hen was haar tweelingzus die inmiddels een aantal jaren overleden is. “Ik mis haar echt heel erg,” vertelt mevrouw Verhage meteen. “Maar ja, je kunt erover tobben, maar dan heb je geen leven.” Haar andere zus stierf een week voor haar verjaardag en werd twee dagen voor haar grote dag begraven. “We zijn nu nog met z’n drieën over. Ik heb nog twee broertjes.”

Samen met haar man, die ook al enige tijd geleden is overleden, kreeg ze één zoon. Hij zorgde op zijn beurt voor drie kleinkinderen en inmiddels zijn er zelfs ook al drie achterkleinkinderen.

Cadeau

Voor zo’n mooie leeftijd komt er natuurlijk ook hoog bezoek. Normaal gesproken is dat de burgemeester die dan langs komt, maar die is lekker even op vakantie. En dus kwam wethouder Berend Jan Bruggeman in haar plaats. En hij bracht een bijzonder cadeau mee voor de jarige Jet, namelijk haar originele geboorteakte! En die viel goed in de smaak. “Oh, dit is mooi,” zegt ze als ze het eens goed bekijkt. “Dit is heel leuk om te zien.”

Gezondheid

Ondanks haar mooie leeftijd, is Pietertje nog erg vief. Ze praat graag, dweilt nog elke week haar appartement in de Vliedberg en leest veel boeken. “Op een gegeven moment heb je gewoon geen zin meer,” laat ze weten. “Maar zolang het nog gaat, lees ik graag. Kijk, in dit boek staat de naam van mijn tweelingzus nog.” Ze laat de binnenkant van de kaft aan de wethouder zien. “Die is helaas overleden. Ik mis haar heel erg.”

Er zijn meer dingen die ze vaker vertelt, haar korte termijn geheugen is niet meer wat het geweest is. Maar dat maakt helemaal niet uit. Verder is ze aan de dove kant en maakte ze tot voor kort nog graag legpuzzels en breide ze graag.

Vliedberg

Inmiddels woont Pietertje zo’n 12 jaar in woonzorglocatie de Vliedberg in Ouddorp. “Ik vond de oude Vliedberg veel gezelliger,” laat ze weten. Daar stonden namelijk bankjes op de gangen en zo konden bewoners af en toe een praatje maken op de gang. Dat is in de nieuwe Vliedberg niet het geval. “Maar ik woon hier graag hoor. Het is hier erg fijn.” Ze heeft dan ook een prachtig uitzicht op de binnentuin van de locatie.

Het geheim van de leeftijd

Op de vraag wat haar geheim is geweest om zo oud te worden antwoordt ze heel kort: “Ik heb geen geheimen”. Wel laat ze weten dat ze elke ochtend rond 11 uur een glaasje advocaat neemt. “Dat doe ik al jaren, dat vind ik gewoon lekker.” Maar of dat nu echt het geheim is om een prachtige leeftijd te behalen, dat vindt zij van niet. “Zoiets gebeurt gewoon, daar heb je verder zelf niets over te zeggen. Het overkomt je.”