Stichting Armoedefonds deelt schoolspullenpassen uit

Foto: Afbeelding van Venita Oberholster via Pixabay

Stichting Armoedefonds heeft dit jaar ruim 13.000 schoolspullenpassen uitgedeeld. Daarmee kunnen kinderen voor 50 euro aan schoolspullen kopen.

Agenda’s, schriften, pennen en gymspullen kunnen voor hoge kosten zorgen. Met de schoolspullenpas is dat dus een iets kleinere zorg voor de 13.000 gezinnen. Vorig jaar kregen zo’n 10.000 kinderen de pas.

Aanvraag sterk gestegen

Het Armoede fonds zag het aantal aanvragen voor de pas de afgelopen jaren sterk stijgen. Vorig jaar werd de pas 14.000 keer aangevraagd, maar in 2019 kregen nog geen 6000 kinderen de pas. Dit jaar kwamen er ruim 16.000 aanvragen binnen voor de schoolspullenpas. Die lopen via lokale hulporganisaties, zoals bijvoorbeeld de Voeldselbank. Zo’n organisatie geeft bij het Armoedefonds aan welke kinderen in hun regio de pas nodig hebben.

Toegenomen bekendheid

Het fonds verklaart de toename in aanvragen zelf doordat de pas meer bekendheid heeft. “Aan de andere kant zien we ook dat de kosten de laatste jaren licht gestegen zijn,” zegt Irene Verspeek. Zij is woordvoerster van het Armoedefonds. Met de kosten doelt ze op schoolspullen en andere zaken rond de overstap van basisschool naar de middelbare. “Het kost veel mensen in de praktijk meer moeite om die kosten op te kunnen vangen.”

Niet alle aanvragen

Dat niet alle aanvragen ingewilligd worden, heeft te maken met geldgebrek. “Het komt nog wel eens voor dat er later nog geld binnenkomt,” laat Verspeek weten. “Dan kunnen we soms nog extra passen opsturen. Maar de tijd daarvoor is nu krap, zo kort voor het nieuwe schooljaar.”

De organisatie noemt het ‘heel erg zuur’ dat niet alle kinderen een pas konden krijgen. Ook omdat veel van hen door de coronamaatregelen een extra zwaar jaar achter de rug hebben.

Schoolspullen zijn belangrijk

Volgens het Armoedefonds is het hebben van schoolspulletjes belangrijk om mee te kunnen komen in de klas. Zowel qua onderwijs als op sociaal vlak. “Wanneer een kind niet of met onvoldoende schoolspullen uitgerust is, starten ze al op de eerste dag met een achterstand.”

Wil je meer informatie over het Armoedefonds? Of wil je misschien een donatie doen om zo een steentje bij te dragen? Kijk dan op de website van de organisatie.