Klaas en Jeltje vieren 70 jarig huwelijk

Foto: Sam Fish

Klaas (92) en Jeltje (90) Visser waren 12 en 14 jaar oud toen ze elkaar leerden kennen. “Je kunt begrijpen dat we wel een keer uit elkaar zijn geweest, maar het is gelukkig altijd weer goed gekomen,” zegt Klaas blij.

De twee leerden elkaar kennen doordat het bedrijf van Klaas zijn vader aan de tuin van Jeltje grensde. “Ik zag haar lopen en vond haar eigenlijk meteen wel leuk. Maar ja, we waren 12 en 14, dus het was eigenlijk niets. Kinderliefde. Maar we bleven naar elkaar terugkomen en nu zijn wel 70 jaar getrouwd,” vertelt Klaas. “Ze is de liefde van mijn leven en ik ben dan ook heel blij dat we dit samen kunnen vieren en dat we ook nog zo goed in ons koppie zijn.” En ze vieren het niet alleen. Het stel heeft namelijk twee kinderen, vier kleinkinderen en het derde achterkleinkind is onderweg. “We hebben een mooie familie.”

Van Friesland naar Flakkee
Hoewel het stel samen in Stellendam woont, komen ze hier niet vandaan. “We zijn echte Friezen, we komen allebei uit Leeuwarden,” vertelt Klaas. “Ik werkte voor een architectenbureau en was vrijwel nooit thuis. Onze kinderen waren al geboren, maar ik was eigenlijk maar een weekendvader. Mijn vrouw raakte overspannen en de dokter gaf mij het advies om werk te zoeken waarbij ik ’s avonds thuis zou zijn. Ik ben toen terecht gekomen in Rotterdam. We vonden het niet erg om weg te gaan uit Friesland, ze bakken ten slotte overal brood.”
Klaas, Jeltje en de kinderen kwamen in Brielle terecht waar Jeltje begon te bloeien. “Ik besloot schoonheidsspecialiste te worden en opende mijn eigen praktijk,” vertelt ze. “Ik vind het nog altijd belangrijk om er goed uit te zien en zorg er ook voor dat mijn nagels gelakt zijn.”

De zaak liep goed, totdat ze ziek werd en uiteindelijk na een lang medisch traject in een rolstoel terecht kwam. “Het is 35 jaar geleden dat we de zaak hebben moeten verkopen. Sinds die tijd ben ik haar mantelzorger,” laat Klaas weten. “Ik deed dat met heel veel liefde, maar op een gegeven moment lukte het niet meer. We zijn een paar keer verhuisd en zijn uiteindelijk via de Vlietberg in Hellevoetsluis en Ouddorp terecht gekomen in het Spectrum in Stellendam.”

PHPD
Achter de geraniums zitten doen de twee niet. “We lezen allebei graag, kijken tv en als het weer het toelaat dan stap ik in de scootmobiel en dan ga ik samen met Jeltje, in de rolstoel, een rondje door het bos maken. Dat is genieten,” zegt klaas. “We mogen van geluk spreken dat we allebei nog goed bij de tijd zijn. Over het algemeen zijn we hartstikke gezond. We hebben alleen allebei last van PHPD; Pijntje Hier, Pijntje Daar.”

Reacties