100 kaarsjes voor mevrouw Groenhorst

Foto: Sam Fish

Mevrouw Annie Groenhorst-Van den Berg mocht maandag 17 september maar liefst honderd kaarsjes uitblazen. De mooie dag werd gevierd met familie, vrienden, mede-bewoners en haar mantelzorger Jaap Bakelaar.

Door Sam Fish

Jaap leerde Annie kennen via haar man Gerard. “Ik organiseerde altijd de rommelmarkt  van de Samaritaan en Gerard hielp altijd. Zo ben ik bij Annie terecht gekomen,” vertelt hij. “Haar schoondochter woont in Joure, dus ik vind het heel fijn dat ik me om haar mag bekommeren.”

“Annie vergeet soms wat dingen en ze hoort niet meer zo goed, maar ze heeft letterlijk op het randje van de dood gelegen, dus dan kunnen we dit ook wel hebben,” vertelt Jaap. “Ze heeft een slecht hart en kwam een paar jaar terug heel slecht te liggen. Ze at niet meer, deed niets meer. Ze is er doorheen gekomen door rust, reinheid en routine. Ze doet hier elke dag hetzelfde met dezelfde mensen, het eten is goed, ze heeft hier rust en ze is van de medicatie af. Ik denk oprecht dat dat haar weer beter heeft gemaakt. En ze heeft het hier heel goed naar haar zin, dus we zijn allemaal blij.”

Rotterdamse
Annie is een echte Rotterdamse dame in hart en nieren en dat laat ze ook goed horen als ze praat. “Mijn ouders kwamen uit Zeeland, maar ik ben zelf geboren in Rotterdam,” vertelt ze trots. “Ik heb daar leren zwemmen in de Jobshaven, ik keek gewoon hoe andere kinderen het deden en ik sprong er achteraan. Ik dacht, dat kan ik ook.”

Een niet alleen in het water was Annie een echte dare-devil. “Ik heb altijd motor gereden, dat was zo’n gaaf gevoel,” ze straalt als ze dit vertelt. “De eerste moest ik nog aantrappen, bij mijn tweede motor zat het gas op het stuur.”

Levensloop
Annie begon op de school met de Bijbel, ging vervolgens naar de huishoudschool en kwam terecht bij een lederfabriek waar ze ceinturen maakte. Via haar broer leerde Annie haar man Gerard kennen. “We zijn in 1942 getrouwd. Het was een goed huwelijk, we vochten af en toe, maar dat hoort erbij,” vertelt ze. “We hadden samen één zoon, John.” Hij overleed helaas op 36-jarige leeftijd aan kanker.

“Mijn man zat bij de geneeskundige troepen waar hij gewonde soldaten verzorgde. Daarna wilde hij een drogist starten, maar dat werd uiteindelijk een café,” vertelt Annie. “We konden het café van zijn broer overnemen. Het was hard werken, maar ik vond het hartstikke leuk. Het werken met de mensen was erg gezellig.”

Dertig jaar geleden kwam Annie naar het Oude Land, nu Nieuw Rijsenburgh, omdat haar broer hier al woonde. Sinds dien is ze in goede handen van het personeel en natuurlijk haar mantelzorger, Jaap Bakelaar. “Ik ben heel blij met hem,” aldus Annie Groenhorst-Van den Berg.

Reacties