‘Ome Piet’ viert honderdste verjaardag

Foto: Sam Fish

Piet in ’t Veld is in Ooltgensplaat beter bekend als Ome Piet. Het is dan ook geen verrassing dat er stapels met verjaardagskaarten op de koffietafel liggen voor zijn honderdste verjaardag. Dat is tenslotte wel een felicitatie waard.

Door Sam Fish

Piet en zijn zus ‘Tante Nel’ komen van een sterk geslacht. Hun broer werd 90 jaar, en twee andere familieleden tikten de 100 en de 97 aan. Nel wordt in november 99 en Piet viert op maandag 2 juli dat hij een eeuw oud is. En wat het nog bijzonderder maakt is dat Ome Piet en Tante Nel nog altijd zelfstandig samen wonen. “We krijgen veel hulp van buurvrouw Gerda,” laat Piet weten. De buurvrouw zorgt dat mensen bij de broer en zus naar binnen kunnen, ze zorgt dat ze boodschappen in huis hebben en dat het huis netjes is. Ook staat ze voor hen klaar als er iets aan de hand is. “Zonder Gerda hadden ze hier niet meer kunnen wonen,” laat een nichtje van de twee weten.

Piet en Nel zijn geboren, getogen en altijd gebleven in hun Ooltgensplaat en Piet heeft ook een aardige verzameling aan geschiedenis in het huis liggen. In het winkeltje naast hun huis, waar de twee vroeger stof en manufacturen verkochten, liggen nu fotoalbums en dozen vol foto’s opgeslagen. In het huis zelf liggen stapels met kranten die terug gaan naar de jaren ’30. Wat ook niet raar is als je bedenkt dat Piet altijd journalist is geweest. “Ik schreef altijd voor het Eilanden-Nieuws, voor de landbouwkrant, ik schreef voor de Schuttevaer. Ik was correspondent voor aardig wat verschillende bladen,” vertelt hij trots. “Ik schreef ook voor de KNRM en het Rode Kruis. Ik ben bij beide ook erelid. Van de kerk heb ik zelfs een speciaal speldje gekregen voor 75 jaar trouwe dienst, dat hebben ze nog nooit gedaan.”

LEES OOK: Gerrit en Hella Robijn alweer zestig jaar getrouwd

Tijdens het bezoek voor zijn verjaardag maakt Piet ook nog veel foto’s met zijn analoge fotocamera. “Ik vind het zo leuk om dit terug te zien,” zegt hij. “Ik heb zelf ook menig jubileum meegemaakt voor de krant, maar nooit een 100-jarige, dacht ik.”

Visite
Piet en Nel krijgen nog geregeld bezoek van hun nichtjes en achternichtjes. Een partner en kinderen hebben ze beiden nooit gehad. “We hebben geen kinderen, maar we hebben ontzettend veel kleinkinderen,” zegt Piet en hij doelt op de kinderen in het dorp. “We krijgen nog heel vaak kinderen over de vloer die wat komen drinken of als ze informatie nodig hebben voor een spreekbeurt of werkstuk. We helpen ze graag en we vinden het altijd hartstikke gezellig.”

Het is dan ook niet raar dat de kinderen van de basisscholen in het dorp een uitnodiging hebben gekregen voor het verjaardagsfeestje van Piet in verenigingsgebouw Eltatho met daarbij een ijsje als traktatie.

Reacties