Het Streekarchief Goeree-Overflakkee is op zoek naar de verhalen achter 214 oude statige foto’s. Het gaat om beelden uit de collectie glasnegatieven.
Een glasnegatief is een doorzichtige glasplaat met daarop een lichtgevoelig zilverlaagje. De fotograaf schoof de plaat in een houten camera en verdween zelf onder een zwart doek. De fotograaf maakte de foto door eventjes de dop van de lens af te halen. Fotografen gebruikten glasnegatieven tot in het begin van de 20ste eeuw. Deze collectie is recent gedigitaliseerd.
De glasnegatieven lagen tot kortgeleden in de kluis van het Streekarchief. Digitaliseren is belangrijk, want glasnegatieven zijn kwetsbaar. Zo blijven ze voor toekomstige generaties bewaard. Het gaat om verschillende kleine collecties die ooit zijn overgedragen aan het archief. Door de leeftijd is vaak het verhaal achter de foto’s niet bekend. De glasnegatieven lagen bijvoorbeeld jarenlang bij mensen op zolder.
Medewerkers van het Streekarchief hebben de glasplaten eerst schoongemaakt. Daarna zijn ze geregistreerd in het digitale archiefbeheersysteem met een eigen inventarisnummer. Daarnaast is geprobeerd een beschrijving toe te voegen. Met het nodige speurwerk was wel één en ander bekend. Zo maakten ze een schatting van de periode dat de foto’s gemaakt zijn. Voor de vroegste foto’s gaat dat om de jaren 20, met uitschieters tot de jaren 50 van de vorige eeuw. Het gaat om portretbeelden, maar ook om dorpsgezichten.
Het Streekarchief is nieuwsgierig naar de verhalen achter de glasnegatieven. De medewerkers hopen dat veel inwoners van Goeree-Overflakkee willen meedenken en meehelpen. Ze beoordelen de binnengekomen informatie en vullen de teksten bij de beelden aan.
Een deel van de glasnegatieven is online te vinden bij het Streekarchief. Ze staan in de beeldbank door te filteren op soort ‘foto’. Via de drie puntjes rechtsboven elke foto kan een reactie gestuurd worden naar het Streekarchief. In het Streekarchief zijn alle foto’s digitaal te bekijken.