De kwaliteit van het PMD-afval in de gemeente Goeree-Overflakkee, dat gescheiden wordt ingezameld, kan beter.
Daarom rolt de RAD vanaf oktober de communicatiecampagne ‘Mag het bij het PMD, ja of nee?’ uit. De RAD gaat de inwoners daarmee helpen om verpakkingen van plastic, metaal/blik en drinkpakken (PMD) nog beter te scheiden. Als het PMD goed gescheiden wordt ingezameld, kan de afvalverwerker het recyclen tot grondstof voor nieuwe producten. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder kosten.
Veel inwoners van Goeree-Overflakkee scheiden hun afval al zo goed mogelijk. Maar soms is het onduidelijk wat er nu wel of niet in de PMD-zak hoort. Daarom lanceert de RAD, samen met het Afvalfonds Verpakkingen, de campagne Mag het bij het PMD, ja of nee?
Met een swipe en opvallende beelden wil de RAD de inwoners bewuster maken van wat er wel en niet bij het PMD-afval hoort. De ja/nee-campagne is onder andere buiten zichtbaar op display langs de weg, op social media en in kranten. Daarnaast staat het PMD ja/nee’-promoteam op woensdagochtend 4 oktober op de markt in Middelharnis. Het team gaat daar in gesprek met de marktbezoekers en test hun kennis over PMD.
Waardevolle grondstoffen in PMD
Goed gescheiden PMD -afval wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. PMD dat sterk vervuild is met ander afval, zoals piepschuim of etensresten, wordt verbrand met restafval. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Daar komt bij dat het verbranden van afval steeds prijziger wordt, terwijl diverse grondstoffen juist een vergoeding opleveren. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet wat er wel en niet in de PMD-zak mag.
Wie doen mee?
De campagne wordt ingezet door de RAD voor de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. De financiering van de campagne komt van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Producenten en importeurs, alle bedrijven die verpakkingen maken of gebruiken, zijn verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en de recycling van hun verpakkingen. Het Afvalfonds voert dit collectief uit.
De campagne ’Mag het bij het PMD, ja of nee?’ loopt tot in het vroege voorjaar van 2024.