Pas de komende tijd op voor #ModderOpDeWeg

18 sep 2020, 12:26 Gemeente
whatsapp image 2020 09 18 at 110718
Sam Fish

De oogsttijd is inmiddels al weer ruim een maand bezig, maar nu het ook natter gaat worden is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van modder op de weg. En daarvoor is op donderdag 17 september een nieuwe campagne gestart.

Door Sam Fish

Oogsten, ploegen, bemesten, zaaien, maaien; er wordt hard gewerkt op het land. Maar die grote wagens moeten ook weer van het land af en dan wil er nog wel eens wat modder meekomen. Daardoor ligt er in het buitengebied nog wel eens wat modder op de weg. En zeker in combinatie met een regenbui kan dat erg gevaarlijk worden. Het zorgt namelijk voor een gladwegdek en dan ontstaat er slipgevaar.

Schoonmaken

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om het ook weer op te ruimen. Maar ze kunnen natuurlijk niet met een veger en blik achter de wagen aanlopen en dus blijft er wel eens wat liggen. Daarom worden er borden langs de weg gezet als er kans is op modder op de weg.

Maar dat is dus niet het enige dat gedaan wordt om mensen te attenderen op modder op de weg. En dat is waar de campagne om de hoek komt kijken. De aftrap van die campagne vond plaats bij Nelisse Agro, Grond & Infra in Nieuwe-Tonge. De aftrap is ook meteen bedoeld om de samenwerking tussen de verschillende partijen te vergroten. Dit is een samenwerking tussen het ROV Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Goeree-Overflakkee.

#ModderOpDeWeg

Naast borden langs de weg komt er ook andere communicatie. Met de campagne worden weggebruikers zoveel mogelijk geïnformeerd over de gevaren van de modder. Zo krijgen ze het advies om hun snelheid aan te passen. Maar ook om landbouwvoertuigen de ruimte te geven. De campagne vraagt dus om onderling begrip.

Zo zullen sommige landbouwvoertuigen beplakt worden met een sticker. Die sticker herinnert weggebruikers aan de mogelijke aanwezigheid van modder. En het geeft meteen aan dat je moet oppassen.

Maak een punt van nul

De campagne is een onderdeel van ‘Maak een punt van nul verkeersslachtoffers’. In Zuid-Holland komen dagelijks 16 mensen niet aan op hun bestemming door een verkeersongeval onderweg. Het merendeel van de ongevallen vindt zijn oorzaak in gedrag. Bijvoorbeeld door rijden onder invloed of onvoldoende zichtbaarheid op de fiets. Maar ook het afgeleid worden door de telefoon en harder rijden dan is toegestaan.

Daarom maakt Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland een punt van nul. Zij willen dat iedereen elke dag veilig aankomt op hun bestemming.