Nieuw leven voor buurtpreventieteam Ooltgensplaat

10 okt , 7:56 Gemeente
gert pelgrum buurtpreventie ooltgensplaat
Sam Fish
Gert Pelgrum kwam samen met zijn vrouw in 2020 vanuit Twello naar Ooltgensplaat. Inmiddels is hij gepensioneerd en zocht hij iets om te doen. En dat is gelukt.
Door Sam Fish
Gert wilde echter niet zomaar iets doen. “Ik wilde graag een bijdrage leveren aan mijn omgeving”, vertelt hij. “Tijdens een buurtborrel afgelopen januari kwam het gesprek op de buurtpreventie. Ze vertelden dat die jaren geleden opgeheven was en dat er echt een verschil merkbaar is. En mijn vrouw en ik zien hier aan de haven ook genoeg gebeuren. Zo kwamen we met het idee om het team opnieuw op te starten. Ja, dan heb je een coördinator nodig en aangezien de buren weten dat ik niet meer werk, was die titel snel vergeven.”

Op pad in Ooltgensplaat

Gert merkt een echte tweedeling in het dorp. “Je hebt het begin van het dorp, waar je binnenkomt tot de Plus, en van de Plus door naar achter. In het achterste deel, dus voorbij de Plus, daar zit voor mijn gevoel de meeste criminaliteit. Je hebt hier de haven, de campings, het Fort, het raadhuis, het strandje en het Toeristen Overstap Punt. Dat zijn plekken waar je ook de spotters tegenkomt”, vertelt hij. Spotters zijn de personen die een omgeving verkennen om te kijken of er iets te halen valt.
“Soms zie je ze één keer, soms wat vaker. Maar als je ze ziet weet je zeker dat er binnenkort weer ergens iets gestolen of ingebroken wordt. Ze maken foto's van huizen en boten en kijken ook in de boten of er iets te halen valt. En ze worden boos als je een foto van hen maakt. Ik weet dat ik daar mee op moet passen, ik ben echt wel voorzichtig, maar ik probeer het wel. Het schrikt ten slotte ook af als ze merken dat er goed opgelet wordt.”
Maar het gaat verder dan dat. “Het gaat voor ons ook om losliggende stoeptegels, hondenpoep, kapotte straatverlichting, afvaldumpingen. Het hoort allemaal bij de leefbaarheid van een dorp. En we kunnen er wel over blijven mopperen, maar we kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken. Daar bereik je veel meer mee, zeker als je samenwerkt.”

Een team opzetten

Gert is samen met wat buurtgenoten sinds januari bezig geweest met het opzetten van het team. “De wijkagent en iemand van de gemeente zijn langs geweest om uitleg te geven. We hebben flyers uitgedeeld en mensen actief gevraagd of ze aan wilden sluiten bij het team. Inmiddels hebben we achttien leden, maar mensen zijn altijd welkom om aan te sluiten.” Dat kan door te bellen of appen naar Gert op 06 438 10 752.
In principe is iedereen welkom om aan te sluiten, maar het is toch handig als het bij je past. “Het is natuurlijk heerlijk om door het dorp te lopen voor zo'n goed doel. Maar het is wel belangrijk dat je mensen aan durft te spreken”, geeft Gert aan. “Je moet de omgeving een beetje kennen, weten wat er speelt. Het is goed als we met elkaar het dorp wat veiliger kunnen maken. Dat maakt het voor iedereen leuker om hier te wonen. Ik kijk er naar uit om dit Donkere Dagen seizoen met het team de straat op te gaan en Ooltgensplaat een stukje veiliger en leefbaarder te maken.”
Wil jij je ook aansluiten bij een buurtpreventieteam? Of is er in jouw dorp geen team en wil je die opzetten? Check dan de website van de gemeente voor meer informatie. 
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.
Dit interview is onderdeel van de Veiligheidsspecial die de gemeente heeft uitgebracht in het kader van de Week van de Veiligheid.