Burgemeester Grootenboer over de veiligheid op het eiland

09 okt , 9:30 Gemeente
burgemeester ada grootenboer dubbelman1
PR Gemeente Goeree-Overflakkee
Hoewel de Week van de Veiligheid dit jaar vooral gaat over zelfredzaamheid, blijft ook de aanpak van middelengebruik een belangrijk onderwerp binnen de gemeente. “We moeten kijken naar waar de dealers zitten en hoe we ze aanpakken”, laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten.
Door Sam Fish
“We staan er goed voor”, bevestigt de burgemeester. “Je kunt het nooit helemaal één-op-één vertalen, je moet het ook wel relativeren, maar de cijfers zijn goed en dat is fijn. Dat laat ziend at wat we met elkaar doen, ook effect heeft. We trekken er hard aan met elkaar en dat moeten we ook blijven doen. We moeten alert blijven. ‘Meld een vermoeden’, ‘Meld Misdaad Anoniem’, die wil ik graag nog extra noemen. Die blijven belangrijk. We kunnen misschien niet à la minute ergens iets mee doen, maar het kan net dat laatste puzzelstukje zijn dat ze nodig hebben. Er wordt veel informatie verzameld voordat er iets concreets gedaan kan worden. Daarom zijn meldingen zo belangrijk. Alle meldingen en informatie bij elkaar vormen een geheel waar mee ze wel aan de slag kunnen. Dat heeft tijd nodig en dus ook meldingen.”
“In een aantal gevallen heeft een concrete melding van een burger ook echt geleid tot een aanhouding, bijvoorbeeld bij het oprollen van een hennepkwekerij. “We moeten kijken naar waar de dealers zitten en hoe we ze aanpakken”, laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten.

Frisse wind

“Uiteindelijk heeft dit geleid tot de actie ‘Frisse wind’. Hierbij is een speciaal team aan de slag gegaan met meldingen die zijn binnengekomen via ‘Meld een vermoeden’ en ‘Meld Misdaad Anoniem’. Dat hebben we bij elkaar gebracht en in overeenstemming met het Openbaar Ministerie hebben we die actie opgezet.” Bij die meldingen wordt er gekeken naar het aantal meldingen over een bepaalde locatie. De politie legt die meldingen naast hun eigen observaties en dan gaan ze naar binnen.
“Het is niet zo dat we overal hele grote dingen hebben gevonden, maar overal waar we kwamen is wel drugs aangetroffen. En er zijn een aantal telefoons in beslag genomen waarmee we eerder dit jaar een sms-bom hebben gestuurd naar de contacten in die telefoons. Op die manier werkt een actie als ‘Frisse wind’ ook preventief. Want de mensen die zo’n sms’je krijgen, willen natuurlijk niet dat de politie ook bij hen op de stoep staat. Het is goed dat de politie er zo bovenop zit, maak het de criminelen maar moeilijk.”

OKO

Hierop aanhakend is de gemeente ook bezig met de integrale aanpak verslaving. “Dus het is niet alleen het middelengebruik, maar ook OKO is er onderdeel van, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Daar investeren we langdurig in om ervoor te zorgen dat er een kansrijke omgeving is voor jongeren. Zo worden ze weerbaar en maken ze minder snel de verkeerde keuzes. We doen de zorg en nazorg en we doen de handhaving. En we moeten op alle drie die poten acteren. Alleen dan kunnen we op termijn succesvol zijn in de aanpak van middelengebruik. Dat is waar we heel erg mee bezig zijn.”

We kunnen het niet alleen

Thema’s als jeugd en ondermijning spelen natuurlijk overal, niet alleen hier. “We doen in onze regio de aanpak van ondermijning met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Daar zit een convenant onder en met verschillende partijen als de FIOD, de Belastingdienst, politie, het OM en de gemeente delen we informatie als er een casus is. Dan proberen we die criminele geldstromen in kaart te brengen en aan te pakken. Criminele netwerken aanpakken op regionaal niveau. En dat werkt alleen als we het lokaal ook allemaal als thema opnemen. Als je het kleine niet aanpakt, wordt het alleen maar groter.”

Persoonlijke boodschap

De burgemeester heeft tot slot nog een persoonlijke boodschap voor alle lezers van de veiligheidsspecial. “Let op elkaar! Samen kom je een stuk verder. Vraag bijvoorbeeld je buren om een oogje in het zeil te houden. Maar let ook op andere dingen! Bijvoorbeeld hoe je je huis achterlaat als je weggaat. Laat een lichtje aan, en, hoe graag je ook in een opgeruimd huis thuiskomt, laat wat dingen staan zodat het lijkt alsof je thuis bent. Het lijken open deuren, maar juist daardoor staat niet iedereen erbij stil.”
Ook op het gebied van zelfredzaamheid heeft de burgemeester nog wat tips: “Zorg dat je een voorraad hebt. Batterijen, flesjes water, blikken met eten, dat soort dingen. Zorg dat je een zaklamp in huis hebt, en opgeladen powerbanks. Het zijn simpele manieren om goed voorbereid te zijn, mocht het ineens nodig zijn.”
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.
Dit interview met de burgemeester is onderdeel van de Veiligheidsspecial die de gemeente heeft uitgebracht in het kader van de Week van de Veiligheid.