De zaal van verenigingsgebouw De Schakel in Dirksland zat dinsdagavond 3 april – tegen verwachting van de gemeente en de dorpsraad – helemaal vol. Daar werd deze avond namelijk gebrainstormd over de toekomst van de Watertoren.
Door Sam Fish
De watertoren van Dirksland, gebouwd tussen 1939 en 1941, staat al geruime tijd leeg. Natuurlijk, er wordt elke maand ge-abseild en er staan antennes op het dak zodat iedereen RTV Slogo kan ontvangen, maar verder wordt de toren momenteel niet gebruikt, en dat is zonde vindt de dorpsraad. Het is voor veel mensen een herkenningspunt op het eiland en voor nog meer mensen voelt het zien van de Watertoren, al is het maar vanuit de verte, als thuis komen.
Al ruim een jaar is de raad bezig met het opstellen van een plan voor de gemeente om ervoor te zorgen dat het pand van Dirksland blijft en niet van een koper die hele andere plannen heeft waardoor het publiek er niet meer bij kan. “En daarom zijn wij hier vanavond bijeen gekomen, om samen na te denken over wat we met de Watertoren zouden kunnen doen zodat hij van ons allemaal blijft en dat we er ook daadwerkelijk iets aan hebben,” legt Jan Leenders, voorzitter van de dorpsraad van Dirksland, uit aan de aanwezigen.
De opzet is heel makkelijk. Iedere tafel krijgt een groot blad met daarop een vraag. Wat is uw droom voor de Watertoren? , Wat heeft u de Watertoren te bieden? , of Wat zijn uw ideeën voor de toekomst van de Watertoren? . Verschillende vragen waar verschillende antwoorden op gegeven worden. Zo wordt er geopperd om er een tentoonstelling in te organiseren, er worden ideeën gedeeld over een uitbreiding met een serre op de begane grond, iemand komt met het idee van een Bed & Breakfast of zelfs een bioscoop. Daarnaast komt meerdere keren het idee voor een escape room en een gezellige locatie waar mensen samen kunnen komen voor een drankje met een spelletje of een potje poolen. Ideeën genoeg dus.
LEES OOK: Gemeente Goeree-Overflakkee steunt 'Missie Oeganda'
Besluit
Uiteindelijk is het aan de gemeente om te besluiten of er wordt overgegaan tot verkoop aan een derde partij of dat de Watertoren in beheer blijft van de gemeente en dat de invulling is voor de inwoners van Dirksland en omstreken. “Op dit moment wordt er onderzocht wat de haalbaarheid is van de verschillende uitkomsten en wat er überhaupt mogelijk is met de toren. Dat onderzoek loopt nog tot de zomer en dan na de zomer wordt er besloten wat er gedaan wordt,” laat Matthijs Witte, beleidsmedewerker cultureel erfgoed bij Gemeente Goeree-Overflakkee, weten. “Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen aangeleverd, door geen enkele partij, dus het kan nog alle kanten op gaan. Maar vanavond is iedereen het erover eens dat de toren gebruikt moet worden en dat het niet mag verpieteren. Het is echt duidelijk geworden dat het leeft onder de inwoners van Dirlsland.”