Watersnoodroute door Battenoord

Foto: Sam Fish

Op de grens van Nieuwe-Tonge en Battenoord is vrijdagochtend 25 mei een permanente landschapstentoonstelling geopend, genaamd ‘Ooggetuigen van de Watersnood’. Een tentoonstelling waarin ooggetuigen hun verhaal vertellen.

Door Sam Fish

De tentoonstelling is een route langs de Battenoordse dijken, waaronder de dijk die doorbrak en ervoor zorgde dat een groot deel van Goeree-Overflakkee overstroomde. “Ik wilde al een tijd iets doen hier in Battenoord, maar er werd altijd gezegd dat het in Oude-Tonge veel erger was,” zegt Willem van der Ham die eerder dit jaar het boek ‘Ooggetuigen van de Watersnood 1953’ presenteerde. “Ja, in Oude-Tonge zijn inderdaad meer slachtoffers gevallen, ruim driehonderd. Hier in Battenoord waren dat er negentig, nog steeds veel te veel. Als de Battenoordsedijk niet was doorgebroken dan was Oude-Tonge ook niet zo heftig getroffen, samen met een paar andere dorpen. Daarom vind ik het belangrijk dat ook in Battenoord wordt stilgestaan bij de Ramp.”

En wat een mooiere manier om de Ramp te herdenken dan met een Watersnoodroute door het dijkgebied in Battenoord. Elf ooggetuigen hebben hun verhaal verteld wat op panelen gezet is. Ook zijn de verhalen te beluisteren via een App van NaarToen.nl/Battenoord.

Opening tentoonstelling
Het startsein voor de nieuwe tentoonstelling vond plaats in de recreatiezaal van Camping de Grevelingen waar ooggetuigen, familie, vrienden, genodigden en geïnteresseerden samen kwamen om als eersten de herdenkingsroute te mogen lopen.

De bijeenkomst was er een vol emotie. “Deze bijeenkomst zal nog lang herinnerd worden,” denkt Rik Janssen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. “Het was een indrukwekkende ochtend, met bijzondere mensen en verhalen die je nooit zult vergeten. De dingen die de ooggetuigen die nacht hebben beleefd maken de problemen van tegenwoordig nietig. Ik ben trots dat wij als provincie een bijdrage mochten leveren aan deze belangrijke tentoonstelling. Want belangrijk is hij. Voor nu en later, voor jong en oud, zodat de herinnering nooit verloren gaat. Het was een verschrikkelijke gebeurtenis en dat mag niet vergeten worden.”

LEES OOK: RGO-leerlingen druk bezig met jaarlijkse musical

“Deze herdenkingsroute is een prachtige manier om de Watersnoodsramp tot leven te wekken,” zegt Anne-Karin Guijt, voorzitter van de Dorpsraad van Nieuwe-Tonge. “We moesten altijd maar naar Ouwerkerk en ik ben er trots op dat Nieuwe-Tonge en Battenoord nu hun eigen verhaal mogen vertellen. Het is dan ook mooi om te zien hoe veel mensen hier samen zijn voor deze opening. De Ramp sloeg in 1953 een gat in de samenleving waarbij 90 mensen het leven verloren. 65 jaar later houden we de herinnering levend en vertellen we de verhalen door aan nieuwe generaties.”

Namens de gemeente was wethouder Daan Markwat aanwezig die op donderdagavond 24 mei het erfgoed in zijn portefeuille heeft gekregen. “Gisteravond nam ik het stokje over van Gerrit de Jong, maar ik voel me vereerd dat ik hier vandaag mag zijn namens de gemeente,” zegt hij. “Met het prachtige weer van vandaag is het bijna niet voor te stellen hoe heftig die nacht was, maar het was de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis. En de diepe sporen die de Ramp heeft achtergelaten heeft gezorgd voor verschillende manieren tot herdenken; monumenten, boeken en nu deze permanente landschapstentoonstelling. Het is al eerder gezegd, maar het is belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen, want er komt een dag dat er geen ooggetuigen meer zijn.”

Tentoonstelling
De route start onderaan de Battenoordsedijk bij de haven, via de Sint Pietersweg en de Klinkerlandseweg, terug naar de Battenoordsedijk en het laatste paneel is te vinden op het terrein van Camping de Grevelingen aan de Havenweg in Nieuwe-Tonge. Bij Camping de Grevelingen is ook een informatiefolder te vinden met daarin de uitgestippelde route en de verhalen van de ooggetuigen.

Ooggetuigen van de Watersnood is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente Goeree-Overflakkee, Rijkswaterstaat, Waterschap Hollandse Delta, NWB Bank, de provincie Zuid-Holland, Veero en BNG Cultuurfonds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen