Presentatie plannen nooddijk/Kunstwerk

Foto: PR Stichting WO2GO

Van oudsher hebben de bewoners van Goeree-Overflakkee zich tegen het water moeten verdedigen.

In februari 1944 zette de Duitse bezetter het water juist in als verdedigingsmiddel, tegen een geallieerde invasie. De Duitsers gebruikten een eeuwenoude, door de Nederlanders ontwikkelde techniek: inundatie. Zo’n 60 procent (ruim 12.000 ha) van het eiland kwam onder water te staan en ruim vijftienduizend mensen moesten hun huis verlaten. Het waterpeil was zo gekozen dat het gebied noch begaanbaar, noch bevaarbaar was. Zo hoopte de bezetter een invasie te vertragen of tegen te houden. Water tegen vrijheid..

Met behulp van subsidies van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) en het Prins Bernard Cultuur Fonds, vestigt stichting WO2GO de aandacht op de inundatie van Goeree-Overflakkee. Dit doet de stichting onder de projectnaam ‘Verdrinkend Land’ naar het boek van de gebroeders Boomsma, waarin de onderwaterzetting van het eiland wordt verteld aan de hand van uniek fotomateriaal. Het project bestaat uit een aantal onderdelen die de herinnering aan de meer dan een jaar durende inundatie levend moeten houden. Een van die onderdelen is het terugbrengen van een stukje nooddijk in Dirksland. Deze nooddijk zorgde ervoor dat de dorpen Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en Melissant droog bleven. Ter herinnering daaraan wil stichting WO2GO een klein deel van deze noodkade terugbrengen in het landschap. De locatie die hiervoor is uitgekozen is een groenstrook aan de Philipshoofjesweg in Dirksland ter hoogte van de brandweergarage en de Victoriahal.

LEES OOK: Inloopavond windpark Kroningswind

Op woensdagavond 11 april houdt initiatiefnemer WO2GO een bijeenkomst in het clubgebouw van de SVIK bij de speeltuin De Flierefluiter aan de Philipshoofjesweg. Op deze avond gaat Dennis Notenboom van WO2GO kort in op de historische achtergrond van de nooddijk, waarna Jaap Reedijk de plannen en schetsen presenteert van het kunstwerk in de nooddijk. De presentatie start om 20.00 uur en bij deze nodigen wij u als omwonende van harte uit om kennis te nemen van de plannen en uiteraard ook voor uw ideeën en suggesties.

Indien u aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u vriendelijk dit aan te melden bij Dennis Notenboom via: [email protected] of 06-51 859 641.

Reacties