En de zetels gaan naar…

Foto: Pixabay

Gisteravond was in onze liveblog al te volgen wie de meeste stemmen heeft gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en hoe veel zetels daar ongeveer bij hoorden.

Door Sam Fish

Het giswerk is nu over. De restzetels zijn verdeeld, alles is nog even gecheckt en verbeterd en de informatie is nu helemaal rond. Klaar met de onzekerheid, door met de verdeling van de zetels in de raad.

Voor het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn 39.091 mensen opgeroepen, 26.575 mensen (68%) hebben dat stemrecht gebruikt. Van die ruim 26.000 stemmen was 99,5% geldig; 70 stemmen zijn ongeldig verklaard en 64 mensen hebben blanco gestemd.

In onderstaande afbeelding is te zien dat de SGP zeven zetels heeft gekregen, Vitale Kernen Goeree-Overflakkee krijgt er zes en CDA eindigt met vier zetels.

Maar dan is de vraag; Wie gaan die zetels bekleden? Ook die informatie is inmiddels bekend. De zetels worden bekleed door de mensen met de meeste voorkeursstemmen. Vaak krijgen de lijsttrekkers de meeste stemmen doordat mensen op de eerste naam stemmen, de rest van de zetels worden gevuld door de kandidaten met het hoogst aantal voorkeurstemmen. Deze verdeling is te zien in de volgende afbeeldingen. De eerste partij op de derde afbeelding is VKGO, door een foutje is die naam weggevallen van de pagina.

LEES OOK: Goeree-Overflakkee stemt VOOR de sleepwet

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee:

Reacties

Cookieinstellingen