Liveblog: Uitslag verkiezingen GO

Foto: Sam Fish

Je kunt het eigenlijk niet gemist hebben, maar woensdag 21 maart staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen.

Door Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee werd er vijf jaar geleden een gemeenteraad verkozen bij de herindeling van de gemeente op het eiland. Tijd voor een nieuwe ronde dus. Maar wat heeft Goeree-Overflakkee vandaag gestemd? Tijdens de uitslagenavond in het Prieel in de Staver te Sommelsdijk komen we erachter en Goeree-Overflakkee.nieuws.nl houdt je op de hoogte via dit liveblog.

Zit je thuis en vraag je je af hoe vanavond gaat verlopen of lijkt het je gewoon leuk om vanaf de bank mee te kijken? Dat kan via de website van de gemeente! De avond wordt aan elkaar gepraat door Maikel Coomans, presentator bij onder andere RTV Rijnmond en NOS.

Opening door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman
“Het is een spannende avond, maar ik denk dat het ook een ontspannende avond wordt met elkaar. We hebben vermoeiende campagnes achter de rug en het werd tijd om te gaan stemmen. De stemmen zijn uitgebracht, maar het is nog even wachten op de uitslagen. De eerste stemmen zijn al geteld, dus het komt eraan,” begint de burgemeester haar toespraak. “Het is vijf jaar geleden dat we hebben gestemd voor een gemeenteraad. Vijf bewogen jaren waarin veel werk is verzet. Er is veel bereikt en we zijn gegroeid in inwonersaantallen. De financiën zijn op orde. De eilandmarketing draait en heeft vruchten afgeworpen. Er is veel gedaan en dat is grotendeels te danken aan de huidige gemeenteraad. We hebben samen de toekomst gevormd met de raadsleden van de afgelopen vijf jaar. De lokale verkiezingen zijn een democratisch hoogtepunt, een voorrecht dat wij hier hebben maar wat zeker niet vanzelfsprekend is. Ik ben vanmorgen langs bijna alle stembureau’s geweest, 21 van de 24 door wat tijdtekort, en we hebben wat lekkers langs gebracht. Het is mooi om te zien dat mensen zich zo belangeloos ingezet hebben vandaag. Het is grandioos en het laat maar weer zien hoe goed de vrijwilligers op ons eiland zijn.”

“We staan aan de vooravond van een nieuwe periode van vier jaar, een nieuw tijdperk. Er zullen nieuwe coalities komen, frisse plannen en ik hoop dat het allemaal aansluit op de ingezette koers zodat het werk van het eerste gemeentebestuur van Flakkee niet verloren gaat,” gaat ze verder. “We gaan u tussentijds op de hoogte brengen van de tellingen bij de diverse stembureau’s en ik wens u, ons allen, een fijne avond met winnaars en verliezers, maar met hopelijk uiteindelijk een mooi resultaat.”

Eerste tussenstand – 25% van de stembureau’s
De eerste zes stembureau’s De Rank in Stellendam, De Sjem en ’t JAC in Middelharnis, ’t Trefpunt Stad, de Bommelstee en het Buurthuis Achthuizen hebben inmiddels de stemmen geteld wat de volgende uitslag oplevert:

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee – 1135 stemmen – 7,8 zetels
CDA – 578 stemmen – 4,0 zetels
SGP – 479 stemmen – 3,3 zetels
VVD – 430 stemmen – 3,0 zetels
Groep Jan Zwerus – 428 stemmen – 3,0 zetels
PvdA – 383 stemmen – 2,6 zetels
ChristenUnie – 346 stemmen – 2,4 zetels
Eiland van Vrijheid – 341 stemmen – 2,4 zetels
Goeree-Overflakkee Samen – 43 stemmen – 0,3 zetels
Jezus Leeft – 19 stemmen – 0,1 zetels

Deze stemmen komen voort uit een opkomstpercentage van 11%.

Tweede tussenstand – 50% van de stembureau’s 
Er zijn nieuwe tussenstanden binnen. De stembureau’s Dorpstienden, Eben Haëzer en de Vliedberg in Ouddorp, Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge, ’t Haegse Huus uit Stellendam en Ons Huis in Herkingen hebben de stemmen geteld met de volgende totale uitslag.

SGP – 2575 stemmen – 7,1 zetels
Vitale Kernen Goeree-Overflakkee – 1762 stemmen – 4,9 zetels
CDA – 1542 stemmen – 4,3 zetels
VVD – 1085 stemmen – 3 zetels
PvdA – 953 stemmen – 2,6 zetels
ChristenUnie – 886 stemmen – 2,5 zetels
Eiland van Vrijheid – 834 stemmen – 2,3 zetels
Groep Jan Zwerus – 640 stemmen – 1,8 zetels
Goeree-Overflakkee Samen – 98 stemmen – 0,3 zetels
Jezus Leeft – 46 stemmen – 0,1 zetels

De bovengenoemde stemmen zijn het cumulatieve aantal stemmen tot nu toe.

Op dit moment is er een opkomstpercentage van 27%.

Derde tussenstand – 75% van de stembureau’s
In de derde tussenstand komen de stemmen van de Schakel en Geldershof in Dirksland, Melishof in Melissant, de Hoeksteen en het Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk en ’t Centrum in Ooltgensplaat. De stemmen in de onderstaande uitslag zijn opgeteld bij de eerdergenoemde tussenstanden. De tussenstand van de opkomt is op dit moment 47%.

SGP – 4381 stemmen – 6,9 zetels
Vitale Kernen Goeree-Overflakkee – 3242 stemmen – 5,1 zetels
CDA – 2535 stemmen – 4,0 zetels
VVD – 1945 stemmen – 3,1 zetels
ChristenUnie – 1756 stemmen – 2,8 zetels
P.v.d.A. – 1695 stemmen – 2,7 zetels
Eiland van Vrijheid – 1284 stemmen – 2,0 zetels
Groep Jan Zwerus – 1100 stemmen – 1,7 zetels
Goeree-Overflakkee Samen – 224 stemmen – 0,4 zetels
Jezus Leeft – 95 stemmen – 0,2 zetels

 

De drie lijsttrekkers met de meeste stemmen bij elkaar. Tea Both (CDA), Johan de Vos (VKGO) en Kees van Dam (SGP)

 

De vierde tussenstand – 100% van de stembureau’s
Ook de laatste zes stembureau’s hebben de stemmen geteld. De laatste lading stemmen komt van Oostdam in Goedereede, Vita Nova en de Exoduskerk in Sommelsdijk, ’t Wijkcentrum in Middelharnis en De Grutterswei en Ebbe & Vloed in Oude-Tonge. Het opkomstpercentage van het hele eiland was 68%. Dit is de voorlopige uitslag.

SGP – 5571 stemmen – 6,1 zetels
Vitale Kernen Goeree-Overflakkee – 5452 stemmen – 6,0 zetels
CDA – 3562 stemmen – 3,9 zetels
VVD – 2884 stemmen – 3,2 zetels
P.v.d.A. – 2693 stemmen – 2,9 zetels
ChristenUnie – 2500 stemmen – 2,7 zetels
Eiland van Vrijheid – 1721 stemmen – 1,9 zetels
Groep Jan Zwerus – 1565 stemmen – 1,7 zetels
Goeree-Overflakkee Samen – 352 stemmen – 0,4 zetels
Jezus Leeft – 119 stemmen – 0,1 zetels

De elf lijsttrekkers op een rijtje.

“We hadden dit zeker niet verwacht, maar als je de partij zo omhoog ziet gaan dan is dat geweldig. We gaan zeker nog wel even feestvieren,” aldus Johan de Vos, lijsttrekker van Vitale Kernen GO.

“Hoe moet ik dit een positieve draai geven? We doen het lokaal als PvdA beter dan landelijk. Het is blijkbaar op dit moment heel moeilijk om politiek te winnen met een inhoudelijke . Komt inderdaad ook gedeeltelijk door de landelijke partij, maar we hebben het goed gedaan, dus ik ben blij,” laat Jaap Willem Eijckenduijn weten.

“Ik ben heel blij dat we nipt de grootste partij zijn gebleven. Het is jammer dat we zetels kwijt zijn, maar ik ben niet ontevreden. Het is een mooie uitslag en ik ben onze stemmers dankbaar,” aldus Kees van Dam van de SGP.

“We zijn hartstikke blij. We hebben dan wel een zetel ingeleverd, maar we hebben er vierhonderd stemmen bijgekregen, dus we zijn blij. Maar het is jammer dat een liberale partij een zetel moet inleveren,” zegt Addy van Rijerkerk van de VVD.

“Ik wil alle partijen danken voor hun inzet. Er gaan dingen veranderen in de raad. Ik ben ontzettend blij met de hoge opkomst. Ik wil VKGO en CDA van harte feliciteren met de winst. Ik hoop dat we een mooie tijd tegemoet gaan met elkaar,”aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelan.

Morgen komt de definitieve uitslag in verband met de restzetels. Vannacht worden die zetels goed geteld, uitgerekend en verdeeld.

Reacties

Cookieinstellingen