GO stemt VOOR sleepwet

Foto: Pixabay, Tumisu

Op woensdag 21 maart kon er niet alleen gestemd worden op een nieuwe gemeenteraad, er werd ook gestemd op de nieuwe sleepwet van de veiligheidsdiensten in Nederland.

Door Sam Fish

De nieuwe wet was er al doorheen, maar vijf studenten waren het er niet mee eens en eisten een referendum. Bij een opkomst van 30% of minder óf een meerderheid van ‘voor’ stemmen gaat het referendum gewoon door. Bij een opkomst hoger dan 30% óf een meerderheid ‘tegen’ de nieuwe wet werd er gebabbeld over de voortgang van de wet. Maar uiteindelijk bepaalt de overheid wat er gebeurd, aangezien het maar raadgevend is.

Toch is Goeree-Overflakkee in actie gekomen en is er een opkomst van 64% tegenover de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen van 68%. Op Goeree-Overflakkee kwamen er 14070 voor-stemmen binnen en werd er 9764 keer tegen gestemd. Er zijn 63 ongeldige stemmen en 903 blanco stemmen uitgebracht. In de Geldershof in Dirksland werd het vaakst ‘voor’ gestemd en in de Grutterswei in Oude-Tonge kwamen de meeste tegen-stemmen binnen.

LEES OOK: VKGO en SGP winnen Flakkeese verkiezingen. Check de uitslag!

Landelijk
Landelijk is er overwegend tegen de nieuwe wet gestemd wat inhoudt dat er in de Tweede Kamer opnieuw gesproken gaat worden over de inhoud van de wet. Steeds meer partijen geven aan het niet helemaal eens te zijn met de nieuwe wet.

Landelijk was 4,9 % van de stemmen blanco, 64,2 % van de stemmers was tegen de sleepwet en 30,9% stemde voor.

Reacties