De verkiezingen komen eraan

Foto: Sam Fish

Het is vijf jaar geleden sinds de herindeling van de gemeente Goeree-Overflakkee en dus wordt het hoogtijd dat we met z’n allen naar de stembussen gaan om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Een moeilijke keus voor sommige mensen, maar het belangrijkste is dat er gestemd wordt.

Door Sam Fish

“In het belang van het eiland hoop ik op een uitslag waarbij we sowieso weer een gemeenteraad krijgen die een stukje continuïteit geeft aan alle processen en dingen die in gang gezet zijn,” laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten. “Het moet een goede afspiegeling worden van de gemeenschap en dat kan alleen als mensen massaal gaan stemmen, ook als het naar hun zeggen geen zin zou hebben. Ik vind democratie een groot recht. Er zijn landen waar mensen moeten vechten om dat recht te krijgen en wij hebben dat. Dan moet je daar niet lichtzinnig mee omgaan. Gebruik het recht.”

Een wijziging in de coalitiepartijen zou gevolgen kunnen hebben voor de samenleving en dat zal niet ongemerkt blijven voor de samenleving. “Maar over het algemeen zijn we er voor de inwoners van Goeree-Overflakkee. We zeggen altijd dat we worden ingehuurd om de gemeente te besturen, dus daar gaan we ook gewoon mee door,” vertelt Grootenboer.

Verschuivingen
“Ik hecht me sowieso snel aan mensen, dus de raadsleden die stoppen ga ik zeker missen,” vertelt de burgemeester. “We weten natuurlijk nog niet precies wie er gaan stoppen, maar er gaan er ongetwijfeld enkele leden weg uit de raad. Er kunnen na de verkiezingen ook de nodige verschuivingen plaatsvinden waardoor mensen gedwongen worden om te stoppen. Het is op dit moment een mooie club mensen, hoe gemêleerd ook, en ik vind dat we het goed doen.”

Kieswijzer
Voor de zwevende kiezer zijn er verschillende kieswijzers te vinden op het internet. Geen probleem als je daar je keuze op wilt baseren, maar houd er rekening mee dat kieswijzers je ongemerkt een kant op kunnen sturen in de uitslag. Het kan dus zo zijn dat bij de ene kieswijzer een linkse partij jouw voorkeur heeft en bij de volgende test een rechtse.

LEES OOK: Lees het verkiezingsdebat terug via onze liveblog

Vorige week heeft de gemeente een verkiezingsboekje huis aan huis laten bezorgen met daarin de standpunten van alle verkiesbare partijen van Goeree-Overflakkee. Daarin is ook een sectie te vinden waarbij de standpunten overzichtelijk per onderwerp naast elkaar zijn gezet. Op die manier kun je dus ook je keuze maken.

Referendum
Om het bezoekje naar de stembussen op woensdag 21 maart nog belangrijker te maken, heeft de overheid op dezelfde dag een raadgevend referendum aangekondigd. Het referendum gaat over het werk van de Algemene en Militaire inlichtingen- en veiligheidsdiensten; AIVD en de MIVD. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat plannen voor aanslagen eerder ontdekt en zo hopelijk ook voorkomen kunnen worden. Dat gaat echter wel gepaard met het opslaan en doorspitten van het internet en telefoon verkeer van iedereen in Nederland. De informatie die de AIVD en MIVD opslaan mag maximaal drie jaar bewaard blijven. Zodra zij merken dat er niets verdachts tussen zit of als de drie jaar voorbij zijn worden alle gegevens vernietigd.

Indien voor de wet wordt gestemd, of de opkomst onder de 30% ligt, dan kan de wet gewoon in werking treden. Anders moet het parlement een nieuw besluit nemen over de wet: intrekken of in werking treden. Het RTL Nieuws legt het misschien nog iets duidelijker uit.

Stembussen
Op heel Goeree-Overflakkee kan gestemd worden. Je kunt zelfs in Middelharnis gaan stemmen terwijl je in Ouddorp woont. Op je stembiljet staat een stembus aangegeven, dat is de dichtstbijzijnde voor jouw woonadres. Het is dus niet verplicht om daar te gaan stemmen, wel het makkelijkst. Stemmen kan op woensdag 21 maart tussen 7.30 en 21.00 uur.

Reacties