Bijstandsgerechtigden helpen elkaar

Foto: Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee zijn op dit moment zo’n 600 geregistreerde bijstandsgerechtigden. Aangezien daar ook gezinnen tussen zitten komt het totaal aantal een stuk hoger te liggen.

Door Sam Fish

Je moet zelf in de bijstand zitten om te kunnen begrijpen, hoe dit het dagelijks leven beïnvloed; rond zien te komen van 70% van het minimumloon (alleenstaande ouders met kinderen 18+). Wim Witte en Gerard Sangers willen hun ervaringsdeskundigheid delen. Samen zijn zij Bijstandwerktsamen begonnen om mensen te verbinden zodat ze elkaar gaan helpen.

“Wij zijn, helaas, ervaringsdeskundige op het gebied van uitkeringen en ervaren aan welke (soms belachelijke) regels je moet voldoen, de eisen die gesteld worden, het wantrouwen, de angst gekort te worden op je uitkering. Zowel door de landelijke regelgeving, als gemeentelijke verordeningen kan je van het ene probleem in het ander terecht komen,” zegt Gerard. “Er hoeft maar ergens een vinkje verkeerd te staan in de systemen en je hebt een probleem. In de bijstand zitten is een heel andere wereld. Vaak veroorzaakt zonder dat jij de schuldige bent: ontslag, leeftijd, ziekte, scheiding, oorlog, noem maar op. Wij zijn ervan overtuigd dat 80% morgen uit de bijstand wilt, maar ja, hoe? Wij denken dat door in eerste instantie mensen aandacht te geven, te luisteren, te adviseren, wat wel kan en wat niet. Zo eigenwijs als we zijn hebben we een presentatie gehouden met ons concept Bijstandwerktsamen. Tot onze stomme verbazing werd dit omgezet in een motie en deze motie is unaniem aangenomen door de Raad. Toen dachten wij, nu zijn we er. Dus niet. Het heeft ruim een jaar geduurd voor we de handtekeningen konden zetten. We krijgen nu 18 maanden de tijd om te bewijzen dat onze manier van werken meer resultaat heeft. Alles valt of staat of bijstandsgerechtigden bij ons over de drempel durven. Wij stellen twee vragen; wat kunnen wij voor u betekenen en wat kunt u voor uw mede bijstandsgerechtigde betekenen? Het gaat ons om het verbinden, de weg wijzen en elkaar helpen. Op onze website staat een intake formulier. Wanneer mensen deze invullen moeten we eerst aan de gemeente vragen of wij mogen helpen. Het kan zijn dat mensen al vallen onder een re-integratie traject. Afspraken die de gemeente heeft gemaakt hebben voorrang.”

LEES OOK: Vogelspotters naar Goedereede voor Siberische ijsvogel

“Iedere bijstandsgerechtigde mag bij ons binnenkomen,” laat Wim weten. “We zitten op D’n Diek, in het oude gebouw van Optie1 en hebben een ruimte met huiselijke sfeer en aparte kantoorruimtes waar privé gepraat kan worden. Privacy staat bij ons namelijk op nummer één.” Als iemand binnenkomt wordt er eerst gekeken naar de situatie. “We willen weten wat er in de rugtas zit. Wat hebben ze meegemaakt? Wat kan en wil deze persoon? Dat soort dingen, de rest maakt ons niet uit. Opleiding, religie, afkomst en zo maakt ons niets uit, iedereen heeft recht op onze hulp.”

“Als we eenmaal alles op een rijtje hebben dan gaan we deze persoon helpen met het zoeken naar werk en een misschien leukere toekomst. Het zou ontzettend fijn zijn als we deze personen kunnen koppelen aan bedrijven, verenigingen of vrijwilligerswerk. Het belang van de bijstandsgerechtigde staat nummer 1. Dit kan maatschappelijk zijn zoals het voorkomen van eenzaamheid, maar ook financieel. Bijvoorbeeld door alleen vrijwilligerswerk waar een kleine vergoeding tegenover staat,” zegt Gerard. “Daarnaast is het uitermate belangrijk dat mensen elkaar helpen. Daarom komen wij met de Flakkeese gulden. De Flakkeese gulden heeft alleen waarde binnen bijstandwerktsamen. Het is voor de meeste mensen heel moeilijk om iets te vragen wat gratis moet zijn. De Flakkeese gulden moet je zien als ruilmiddel. De één doet de tuin, de ander vermaakt kleding. De één helpt bij computer problemen, de ander rijdt naar de voedselbank. De mogelijkheden zijn oneindig.”

“De hoop is natuurlijk dat we binnen de pilot periode een succes blijken te zijn, dan kunnen we verder bouwen aan dit concept,” zegt Wim.

Bijstandwerktsamen
Het pand op D’n Diek in Middelharnis werd officieel geopend op donderdag 1 maart 14.00 uur waarbij mensen al bij elkaar konden komen voor meer informatie. Daarna worden de openingstijden: van dinsdagmiddag t/m zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Telefonisch bereikbaar via 0187- 664995 (ook tussen 13.00-17.00 uur).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen