Gemeente koopt Fort Prins Frederik

Foto: Sam Fish

Zo’n anderhalf jaar geleden kocht de Rotterdamse familie Donker het Fort Prins Frederik in Oolgensplaat, een oud fort met een camping en wat vaste bewoners. Bewoners die er volgens de gemeente eigenlijk niet mochten wonen. Nu, anderhalf jaar later, wil de eigenaar van het Fort af omdat er jaren meerdere problemen spelen.

In het jaar 2000 of 2001, dat houdt de gemeente ons tegoed, wilden mensen chaletjes bouwen op het terrein van het Fort in Ooltgensplaat, waarop de gemeente een brief stuurde waarin ze aangaven dat dit niet mocht. Sinds dien hebben de bewoners geen weerwoord meer gehoord en zijn de bewoners een hoop onrust en een aantal nieuwe eigenaren verder. De gemeente denkt nu de perfecte oplossing in handen te hebben met de overname van het Fort.

Gemeenteraad
Op donderdag 14 december discussieerde de gemeenteraad, burgemeester en wethouders zo’n twee uur lang over de overname, de kosten daarvan en alles wat erbij komt kijken, maar rond 23.00 uur was er dan eindelijk een uitslag: De gemeenteraad stemt in met een toezegging van 2 miljoen euro. Daarvan koopt de gemeente Goeree-Overflakkee het Fort Prins Frederik voor 685.000 euro en de rest van dat bedrag wordt gebruikt om het terrein en het Fort weer helemaal op te knappen zodat het doorverkocht kan worden. Daarnaast krijgen ook alle chaleteigenaren 50.000 euro om het chaletje te verplaatsen.

LEES OOK: Doe een wens in de bieb, wie weet komt hij uit!

Het opknappen van het Fort wordt niet alleen betaald door de gemeente. Buiten de twee miljoen die de gemeente investeert in het project, krijgen ze van de Provincie ook nog eens 280.000 euro extra voor de renovatie. De renovatie van het Fort bevat onder meer het herstellen van de toeristische fietsbrug die het Fort met de fietsroute verbindt en het leegmaken van de bovenring van de vestingwal, want daar staan op dit moment de chaletjes.

Helemaal klaar
“Er zijn heel veel dingen die moeten gebeuren en het lastig om daar een tijdslot aan te hangen,” vertelt wethouder Daan Markwat. “We proberen vooral stappen vooruit te zetten en we nemen de tijd die nodig is om alles helemaal op te knappen. Er wordt wel gewerkt aan meerdere projecten te gelijk op het terrein, dus als er eenmaal schot in de zaak komt, dan is dat ook wel meteen goed te zien.”

De restauratie van het Fort Prins Frederik start pas in het voorjaar van 2018, aangezien eerst alle chaletjes weg moeten zijn. Wanneer de bewoners de chaletjes precies moeten verplaatsen hangt van hun wensen af. “Ze moeten eerst eens kijken of ze überhaupt op het park willen blijven wonen, wat officieel helemaal niet mag, of dat ze gaan zoeken naar een andere woonplaats. Als dat laatste het geval is dan kunnen ze hun stuk grond ook aan ons verkopen en dan kunnen ze voor dat bedrag en die 50.000 euro een woning zoeken,” aldus wethouder Markwat.

De gemeente heeft een speciale projectgroep in het leven geroepen die ervoor gaat zorgen dat het hele project soepel verloopt.

Doorverkopen
Tijdens de gemeenteraadsvergadering lieten de raadsleden duidelijk weten dat de gemeente niet de geschikte persoon of instantie is om het Fort Prins Frederik te runnen, daarom wordt er ook duidelijk gekozen voor het doorverkopen van het terrein na de restauratie ervan.

De gemeente laat ook weten dat ze alleen het grondgebied van het Fort hebben gekocht en niet de BV. In welke hoedanigheid en aan wie het wordt verkocht na de restauratie is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen