Geef de buitengebieden internet

Foto: Sam Fish

Tegenwoordig gebeurt alles via internet; afspraken maken, bankzaken regelen, noem het maar op. Dan is het lastig als er in jouw gebied geen internet is. Dit is de realiteit voor zo’n 1500 huishoudens op Goeree-Overflakkee.

Jamie Mackaij en zijn vrouw Daphne zijn inmiddels al twee jaar bezig om hun nieuwe stulpje in Zuidzijde te voorzien van internet, maar dat klinkt makkelijker dan het is. “In 2015 hebben we het huis gekocht en toen werd er gezegd dat er een kabel lag waarop we konden inprikken, maar toen puntje bij paaltje kwam bleek die kabel er niet te zijn,” vertelt Jamie. “Er bleek op die locatie helemaal niks mogelijk te zijn voor een internet aansluiting, als we alle grote providers moesten geloven. Ik gaf niet op en ben gaan zoeken en ik kwam uiteindelijk terecht bij Greenet. Om het voor hun rendabel te maken hebben we 150 geïnteresseerden nodig.”

Greenet
Internetprovider Greenet specialiseert zich juist in de buitengebieden die de reguliere providers links laten liggen. “Ons doel is om zo snel mogelijk een goede internetverbinding aan te leggen,” zegt Bart Heinink van Greenet. “Het idee was om een antenne te prikken op de Watertoren van Zuidzijde, maar dat is helaas niet te doen. We hopen vooral in één keer een goed dekkend netwerk te plaatsen.

LEES OOK: Brandweer en burgemeester op kraamvisite

Greenet werkt samen met lokale partijen die overal bij betrokken zijn zodat alles goed in de gaten wordt gehouden. Door die samenwerkingen kunnen problemen ook sneller opgelost worden dan wanneer er iemand van een centraal punt moet komen.

Hulp
Gelukkig staan Jamie en Bart er niet alleen voor, de gemeente laat weten te willen helpen. “In overleg met de gemeente heeft Greenet een plan gemaakt om het rendabel te maken. We hebben verschillende onderzoeken gedaan om te kijken hoe veel mensen tegen dit probleem aanlopen en wat een goede oplossing zou kunnen zijn,” vertelt wethouder Frans Tollenaar. “De beste oplossing zou glasvezel zijn, maar dat is een miljoeneninvestering en dat is op dit moment niet mogelijk. Greenet is een goede tijdelijke oplossing.”

Daarnaast draagt de gemeente ook bij aan de onkosten. “Per huishouden dat zich hiervoor aanmeldt dragen wij 200 euro bij in de aansluitkosten. Deze zijn 239 euro per huis, exclusief de installatiekosten,” laat Tollenaar weten. Die installatiekosten verschillen per huishouden, maar zijn gemiddeld zo’n 80 euro.

Jamie is blij met de betrokkenheid van de gemeente. “De burgemeester noemde dit onderwerp ook in haar Nieuwjaarsspeech en dat was heel fijn. Het is goed om te weten dat je er als burger niet alleen voor staat,” zegt hij. “Mensen zijn misschien terughoudend omdat ze Greenet nog niet kennen, maar deze verbinding kan een hoop mensen helpen. We hebben op dit moment nog 20 aanmeldingen nodig om het door te laten gaan.”

LEES OOK: Help Riek Verschut aan haar driewielzitfiets

Zo’n 1500 huishoudens op het eiland zitten onder de norm van 6 mb/s internet en komen in aanmerking voor de deal van de gemeente. Aanmelden hiervoor kan tot en met 15 december via www.greenet.nl/goeree of telefonisch door te bellen met 085-0091990. Iedereen die zich aanmeldt krijgt 200 euro van de gemeente voor de aansluitkosten.

Het abonnement bij Greenet is € 47,50 per maand zonder televisie, maar inclusief telefonie. Met deze verbinding krijg je een internet snelheid van 50 mb/s. “We starten met een contract van twee jaar, dat op elk moment ontbonden kan worden als wij ons niet aan de afspraak houden,” aldus Bart Heinink.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen