Op bezoek bij legkippenbedrijf Eibaar

Foto: SGP Goeree-Overflakkee

Op zaterdag 12 augustus bracht SGP Statenlid Henk van Dieren een werkbezoek bij legkippenbedrijf Eibaar op Goeree-Overflakkee.

Doel van het al eerder toegezegde werkbezoek was het zich laten informeren over de stand van zaken in deze sector. “Door alle verwarring ontbreekt de positieve beeldvorming voor die bedrijven die niets te verwijten valt, wier eieren gewoon gegeten kunnen worden,” vertelt Van Dieren.

Het vertrouwen in de markt moet zo snel mogelijk hersteld worden: “Eet maar gerust eieren van ‘schone’ bedrijven. Ik heb het met eigen ogen gezien tijdens een werkbezoek aan legkippenbedrijf Eibaar in Den Bommel op Goeree-Overflakkee. Onze hardwerkende ondernemers, die met veel inzet en goede zorg voor hun dieren en de producten, toch voor een gezond eitje zorgen, hebben onze steun, juist nu, hard nodig,” aldus de SGP-er.

LEES OOK: VVD’er Van der Meer trekt zich terug en kiest voor eigen raadszetel

Berichtgeving
Boosdoeners moeten wel stevig aangepakt worden. De ei-codes van bedrijven welke een verboden middel hebben gebruikt, zijn inmiddels bekend. Dan kunnen de overige bedrijven hun eieren gewoon leveren en veilig genuttigd worden. “Door de ongenuanceerde berichtgeving waardoor marktverstoring optreedt, kunnen deze bedrijven, buiten hun schuld, ook nog in de problemen komen. De oproep van NVWA om voorlopig geen eieren te eten, slaat de plank mis,” zegt het Zuid-Hollandse Statenlid.

Vertrouwen
De inzet van de overheid en de controlerende instantie NVWA moeten dit juist voorkomen. “Overheid en politiek zijn nu wel veel bezig met hoe is het gekomen, maar laat men alle energie eerst steken in het herstel van vertrouwen en dat andere moet daarna komen,” meent hij. “Natuurlijk moet uitgezocht worden wat de oorzaken en gevolgen zijn en de controle op voedselveiligheid: had men het niet eerder kunnen weten; en toen men wat wist, heeft men tijdig de juiste maatregelen genomen?”

Gezonde eieren
Om zich nader op de problematiek te informeren maakte Van Dieren gebruik van een al langer lopende uitnodiging voor een werkbezoek. Tijdens de open excursie van het mooie en efficiënte legkippenbedrijf Eibaar in Den Bommel kon hij met eigen ogen aanschouwen wat de stand van zaken is. Van Dieren: “Mooi om te zien dat de kippen ook buiten kunnen lopen wanner ze dat willen. Conclusie, ik neem gewoon een doosje met gezonde, witte, eieren mee voor thuis.”

Reacties