Buurtwacht Sommelsdijk redt levens

Foto: Sam Fish

Bijna twintig leden van het Buurtpreventieteam Sommelsdijk hebben een gratis Reanimatie- en AED-cursus gekregen van de Nederlandse hartstichting. En dat is niet zomaar…

Wilma Rens zit sinds de oprichting in oktober 2016 bij het Buurtpreventieteam van Sommelsdijk en in het dagelijks leven geeft zij al 22 jaar levensreddende Reanimatie- en AED-cursussen aan bedrijven en particulieren. “Een deel van de buurtpreventieleden in Sommelsdijk kon al reanimeren, sommigen heb ik zelfs elk jaar weer in mijn eigen les voor de herhalingscursus. Maar er is toch nog een grote groep die niet levensreddend kan handelen en dan voel ik mij niet veilig als ik met hen over straat loop,” zegt Wilma. “Ze bieden wel heel lief aan om mijn hand vast te houden als het fout gaat, maar ik heb veel liever dat ze dan mijn leven redden.”

In overleg met de coördinator van het team en de gemeente Goeree-Overflakkee heeft ze ervoor gezorgd dat de buurtpreventieleden van Sommelsdijk gratis bij haar op cursus konden. De gemeente regelde de locatie, de rest deed ze zelf.

LEES OOK: 17 kinderen super veilig de weg op

Cursus
In een paar avonden heeft Wilma bijna twintig buurtpreventieleden levensreddend leren handelen. “Ik bouw de cursus altijd op, want het is meer dan alleen reanimeren,” legt ze uit. “We beginnen met de stabiele zijligging en controleren of er ademhaling is. We oefenen de buikstoot, voorheen beter bekend als de Heimlichgreep, en daarna gaan we reanimeren en beademen op een pop. Als afsluiter oefenen we ook met een AED-apparaat zodat ze ook daarmee kunnen werken.”

“Het zijn eigenlijk dingen die voor iedereen wel belangrijk zijn om te kunnen doen. Het is toch een fijn gevoel om zeker te weten dat er altijd iemand in de buurt is die je kan helpen als je instort of stikt?” vindt Wilma. “Ik durfde eerst de straat niet op met een groot deel van het team. Inmiddels kan ruim drie kwart van de leden mijn leven redden, dat voelt toch wel veilig.”

Reanimatieraad
“Normaal gesproken kost zo’n cursus 25 euro en komt er ook nog vijf euro bij voor het certificaat,” vertelt ze. “De leden zijn ondergebracht bij de Nederlandse Reanimatie Raad en hebben zich na de cursus ook meteen allemaal aangemeld bij Hartveiligwonen van de Hartstichting. Dat is een website die een notificatie stuurt als er ergens in de buurt reanimatie nodig is. De nieuwe kennis wordt dus sowieso niet alleen gebruikt tijdens het controlerondje van de buurtpreventie. Op deze manier heeft iedereen in de omgeving van Sommelsdijk en Middelharnis iets aan hun kennis, maar ik raad ook sterk aan dat iedereen zo’n cursus volgt. We willen tenslotte allemaal gered worden als het ineens fout gaat.”

LEES OOK: Veel interesse voor collectieve zonnedaken

Buurtpreventie
Het buurtpreventieteam van Sommelsdijk is sinds oktober 2016 actief in het gehele dorp. Elke avond lopen er drie teams rond om te zorgen dat alles veilig is. Het team bestaat op dit moment uit ongeveer veertig mensen, maar er zijn altijd extra leden welkom. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar [email protected].

Reanimeren is belangrijk
Hoe gezond je ook leeft, een hartstilstand kan iedereen op elk moment overkomen. Tijd is dan van het grootste belang, want hersenen kunnen maar 4 tot 6 minuten zonder zuurstof. Daarom is het belangrijk dat veel mensen levensreddend kunnen handelen. Meer informatie over reanimeren en het volgen van een cursus is te vinden op hartveiligwonen.nl.

Reacties