Gemeentesite nu nog makkelijker

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee maakt gebruik van een digitale snelbalie voor de afhandeling van aanvragen voor bijzondere bijstand.

Dit betekent voor de aanvrager dat een bezoek aan het gemeentehuis niet meer nodig is en dat de beslissing direct en automatisch via e-mail wordt ontvangen. De snelbalie is een onderdeel van het Zorgloket op de website www.goeree-overflakkkee.nl.

Digitale snelbalie
Op 9 maart 2017 opende wethouder Gerrit de Jong officieel de digitale snelbalie. Dit deed hij samen met Anne-Marie Driesse, kwaliteitsmedewerker Sociale Zaken, Carla Ruijfrok, Projectmanager bij Centric en Edwin Middendorp Paap, consultant dienstverlening Werk, Inkomen en Zorg bij Centric. Centric is een Europese dienstverlener in software en de ontwikkelaar van de snelbalie.

LEES OOK: De straat op met de kinderpolitie

Niet meer naar het gemeentehuis
Ruim twintig gemeenten kozen al voor de snelbalie. Na onder meer Delft, Groningen en Schiedam kunnen nu ook de inwoners van Goeree-Overflakkee met een bijstandsuitkering digitaal een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen via de gemeentelijke website. Wethouder De Jong: “Op het eerste gezicht verandert er niet veel. Het indienen van een aanvraag voor bijzondere bijstand begint nog steeds bij het Zorgloket op onze website, maar de afhandeling gaat vele malen sneller. Onze klanten kunnen voortaan vanuit huis via internet een aanvraag indienen. Het is klantvriendelijker en dringt de toeloop naar het gemeentehuis terug.”

Bijzondere bijstand
Niet voor alle kosten kan via de website een aanvraag worden ingediend. Dit kan alleen voor:
–           Wasmachine, gasfornuis, koelkast, tv en computer/laptop (witgoed)
–           Financiële ondersteuning (bewindvoering, mentorschap, onder curatelestelling)
–           Reiskosten medisch vervoer
–           Deelname aan sportieve en culturele activiteiten voor volwassenen
–           Reiskosten middelbare school en beroepsonderwijs (tot 18 jaar)
–           Schoolkosten basisschool en middelbare school (tot 18 jaar)

LEES OOK: Stuur je kind zelfverzekerd naar de brugklas!

Tijd en kosten besparen
Wethouder De Jong is blij met deze digitalisering, die voor zowel de klant als de gemeente gunstig is. De Jong: “Voor de gemeente betekent dit een tijdsbesparing op de afhandeling van circa 450 aanvragen per jaar, die handmatig werden gecontroleerd en waarop per post een beschikking werd toegezonden. Uitkeringsgerechtigden zien nu overzichtelijk per product of kostensoort wanneer zij voor deze bijzondere bijstand in aanmerking komen en welke bewijsstukken zij daarvoor moeten bijvoegen. Vervolgens ontvangen zij de beslissing direct na het versturen van de aanvraag in hun mailbox.”

Controle gegevens
Het proces voor de aanvraag van bijzondere bijstand is dan wel versneld en vereenvoudigd, er blijft onverminderd aandacht voor de controle van de ingevulde gegevens. Bij het verstrekken van onjuiste informatie wordt de bijzondere bijstand teruggevorderd en kan het opleggen van een boete worden overwogen.

Meer informatie
Wilt u voor andere kosten bijzondere bijstand aanvragen, dan kunt u dit doen via www.goeree-overflakkee.nl/zorgloket. Ook als u geen bijstandsuitkering ontvangt, kunt u via deze site een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen.

Reacties

Cookieinstellingen