FOTO’S: Olympiakazerne officieel in gebruik genomen

Foto: Sam Fish

Op dinsdag 12 juli 2016 begonnen de werkzaamheden aan het politiebureau aan de Olympiaweg in Sommelsdijk.

Het politiebureau werd verbouwd en de binnenplaats werd omgebouwd tot brandweerkazerne. De blusgroepen van Sommelsdijk en Middelharnis zouden daar samen hun nieuwe onderkomen vinden.

Nu, een half jaar later, is de verbouwing klaar en kan iedereen zijn nieuwe plekje innemen. Maar dat kan natuurlijk niet zomaar gebeuren zonder erbij stil te staan. Daarom kwamen op vrijdagmiddag 20 januari alle leden, oud-leden, vrijwilligers van de brandweer en politieagenten bijeen om de ingebruikname van de nieuwe Olympiakazerne te vieren. Dit wordt gedaan door de onthulling van een speciaal bord dat bij de ingang zal komen te hangen.

Een samenvoeging van verschillende hulpdiensten gebeurt al op meerdere locaties in Nederland en het blijkt erg succesvol. “We staan schouder aan schouder in geval van nood. We kunnen trots zijn op het resultaat. Een multifunctioneel gebouw waarin iedereen zich thuis voelt,” zegt Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. “We zitten met alle prijswinnaars onder één dak. De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is vorig jaar uitgeroepen tot de beste overheidsorganisatie van Nederland en de blusgroepen van Sommelsdijk en Middelharnis staan geregeld op het podium bij eilandelijke wedstrijden. Deze samenwerking kan dus alleen maar goed gaan.”

LEES OOK: Start bouw nieuwbouw Hernesseroord

Ook burgemeester Grootenboer was aanwezig bij de officiële opening van de kazerne. “Het is een bijzonder moment en een feestelijke dag. Niet alleen vanwege de opening van dit prachtige gebouw, maar ook vanwege het samenvoegen van de twee blusgroepen. En dat is nogal wat, want er bestond altijd wat rivaliteit tussen de twee groepen. Beide blusgroepen hebben een eigen geschiedenis en een eigen kazerne en het blijkt maar hoe toegewijd de vrijwilligers zijn om de handen ineen te slaan voor onze veiligheid. Sinds die tijd van rivaliteit is er een hoop veranderd en dat is mooi om te zien.”

“Ik vind het ook prachtig om te zien hoe de blusgroepen en de politie samenwerken. Inwoners op heel Goeree-Overflakkee moeten kunnen rekenen op goede hulp bij brand en incidenten. De ligging van de kazerne waarborgt dat ook en zorgt ervoor dat mensen in de buitengebieden van het eiland net zo snel hulp krijgen als de mensen die in de kernen wonen,” vertelt ze. “Onze brandweerlieden zijn professionele vrijwilligers en ik ben trots op hen allemaal. Ik wil dan ook even van de gelegenheid gebruik maken om de werkgevers te bedanken die het toelaten dat hun werknemers op welk moment dan ook hun werk kunnen laten vallen om hulp te bieden zodra dat nodig is.”

Open dag
De onthulling van een bord en wat speeches tijdens een borrel zijn natuurlijk al heel gezellig als opening van de nieuwe kazerne, maar om het hele eiland mee te laten genieten van de heugelijke gebeurtenis was er ook op zaterdag 21 januari genoeg te doen in en om de kazerne. Zo werd er voorlichting gegeven over veiligheid, de kazerne en het politiebureau waren open voor iedereen om te bekijken en er stonden kraampjes van verschillende veiligheidsinstellingen.

Maar ook voor de kinderen was er genoeg te doen. Binnenin de kazerne, waar normaal gesproken alle brandweerwagens geparkeerd staan was een springkussen te vinden, er werd popcorn uitgedeeld, kinderen mochten een echt brandweermannenpak aan, je kon een rondje meerijden met een brandweerwagen en er stond een hoogwerker klaar om het hele gebeuren eens vanuit de lucht te bekijken.

LEES OOK: Prijswinnaars bezoeken brouwerij Solaes

Er werden op de boven verdieping cursussen reanimeren gegeven en het rode kruis maakte nepwonden. Kortom, genoeg te doen dus voor jong en oud.

Olympiakazerne
In en rond de Olympiakazerne is er tijdens de bouw veel aandacht besteed aan energiezuinige voorzieningen. Zo zijn er op het dak van de kazerne enorm veel zonnepanelen te vinden en is het hele gebouw extra goed geïsoleerd.

Reacties