Dit is het RAD Afvalnieuws van juni 2024

25 jun , 16:13 Gemeente
rad afval scheiden
Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van juni 2024.
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om hard plastic. Dit mag
niet
bij het PMD-afval worden weggegooid. Denk aan emmers, speelgoed, regenpijpen, kledinghangers en zelfs tuinmeubelen. Deze spullen kun je inleveren bij de milieustraat. Zacht plastic, zoals verpakkingen van vlees, mag wel bij het PMD. Dit kan namelijk goed hergebruikt worden.
Het tweede product is er een die ook
niet
bij het PMD mag. Dat is namelijk piepschuim. Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.
Wil je weten of een bepaald product bij het PMD mag? Check dan de website van de RAD .

Winnaar E-Waste Race

De afgelopen weken gingen tien scholen de strijd aan met elkaar in de E-Waste Race. Dat waren zeven basisscholen van Goeree-Overflakkee en drie uit de gemeente Nissewaard. Alle scholen hebben een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld. In totaal zijn er maar liefst 5735 oude elektronische apparaten ingezameld.
Dankzij die inzamelstrijd zijn deze spullen niet in de verbrandingsoven terecht gekomen. Ze krijgen een tweede leven door reparatie of recycling. En hoe goed dat allemaal ook is, de E-Waste Race was een wedstrijd en dus is het tijd om de winnaar bekend te maken.
De Prins Johan Frisoschool uit Herkingen kwam met 1.910 ingezamelde apparaten als winnaar uit de bus. Wethouder Daan Markwat overhandigde op donderdag 20 juni de prijs aan de trotse groep 7/8 van de school. Zij mogen naar de Uitvindfabriek in Breda.

Zomertips voor GFT

De zomer is begonnen en deze week is het ook lekker warm. Maar dat doet wat met je container. Om afvalongemak te voorkomen heeft de RAD wat tips op een rijtje gezet.
  • Zet je GFT-container zoveel mogelijk in de schaduw en/of laat de klep op een kier staan door er iets tussen te leggen. Een blokje hout ertussen geeft al genoeg lucht. Zo gaat de inhoud niet broeien en dus ook minder stinken.
  • Bied je GFT-container in de warme maanden aan wanneer het kan. Ook als de container nog lang niet vol is. Het legen is immers gratis en zo voorkom je dat het afval gaat composteren. Je houdt hem dan zo schoon mogelijk.
  • Leg onderin de container een oude krant of kartonnen eierdozen.
  • Verpak vlees- en visresten in een vel krantenpapier of een velletje keukenpapier.
  • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras dus drogen en etensresten uitlekken. Vries etensresten eventueel in en gooi deze de ochtend van de inzameldag in de container.
  • Hang een panty met mottenballen in de container tegen vliegen en maden. Een paar tikken klimop kan ook helpen, deze plant is namelijk giftig voor maden.
Heb je toch last van maden in je container? Maak de container na het legen dan meteen schoon met water en groene zeep. Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de container goed schoon te maken en laat hem daarna goed drogen voordat je hem weer gebruikt. Je kunt Container-FRIS, HG of Bio-rem gebruiken tegen stinkende vuilnisbakken. Deze middelen vind je bij de supermarkt, drogist of doe-het-zelfzaak. Deze gaan stankoverlast tegen zonder dat ze de kwaliteit van het compost aantasten.

Zomertips voor PMD

Maar ook bij het PMD-afval kan het in de zomer soms misgaan. Nu is het ook in de zomer niet de bedoeling dat de zakken de hele week door worden opgehangen aan de kroonringen. Dat geeft alleen maar rommel op straat. Gelukkig kun je actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de zakken niet gaan stinken als je ze even bewaart.
  • Spoel de verpakkingen voor het PMD-afval af voordat je ze in de groene zak stopt. Zo voorkom je dat dieren de zak openscheuren, omdat ze denken een lekker hapje aan te treffen. Ook komen er minder vliegen op af als het niet stinkt.
  • Knoop de PMD-zak goed dicht voordat je deze aan de kroonring hangt.
  • Plastic flacons en drink- en yoghurtpakken kun je het beste platdrukken en met de dop erop in de zak stoppen.
  • Net als bij het GFT is het slim om de zak bij elke ophaaldag aan te bieden, ongeacht hoe vol de zak is.

Container op tijd aanbieden

Tijdens de zomermaanden ziet de RAD dat er minder containers worden aangeboden. Dat heeft natuurlijk te maken met vakanties. Maar dat betekent dat ze vaak eerder bij jou in de straat zijn dan je misschien gewend bent. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de zakken of container op tijd worden aangeboden. Doe dit op de inzameldag voor 8.00 uur of de avond ervoor na 20.00 uur.