Nieuwe Stolpersteine gelegd in Middelharnis en Sommelsdijk

Er is een rode roos gelegd bij een van de nieuwe Stolpersteine in Middelharnis
Foto: Sam Fish

In Middelharnis en Sommelsdijk zijn op maandag 16 februari nieuwe Stolpersteine neergelegd. Deze steentjes, letterlijk vertaald als struikelstenen, dragen de naam van een Joods slachtoffer dat is gedeporteerd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

De mensen die aanwezig zijn bij het leggen van de steentjes verzamelen eerst in de Foyer van het Diekhuus. Veel oudere mensen zijn aanwezig, maar ook aardig wat jongeren. Een VWO-klas van de Prins Maurits is ook bij de legging aanwezig. Zij mochten de steentjes voorlezen en aangeven.

Lees ook: Afvalscheiding? Glas in ’t bakkie!

De Stolpersteine is een idee en ontwerp van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In de steentjes staat de informatie over de persoon gegrafeerd. Op deze manier zullen zij nooit vergeten worden. Een persoon is immers pas dood als hun naam vergeten is.

De stenen zijn neergelegd op vijf locaties. De eerste locatie was voor de kunstuitleen van Jaap Reedijk, daar werden vijf stenen neergelegd. Daarna trok de menigte in een stoet naar D’n Diek waar voor de telefoonwinkel twee steentjes werden gelegd. Niet ver daarnaast, voor de brillenwinkel Keuvelaar werden ook twee stenen gelegd. En natuurlijk werden er ook stenen gelegd op de plek waar vroeger de Joodse Synagoge stond. Daar liggen nu vijf Stolpersteine. De laatste locatie was op het Louis Bouwmeesterplein in Middelharnis. Voor nummer 9 is daar één steentje te vinden.

De struikelstenen zijn geen steentjes waar letterlijk over gestruikeld wordt. Ze zitten netjes in de grond, op gelijke hoogte met de rest van de stoep of straat. Het gaat er meer om dat men struikelt met hart en hoofd. Je moet je buigen om de tekst op de steentjes te kunnen lezen.

Lees ook: Extra Kika-Poteravond wegens succes

Voor de meeste Flakkeeënaars is de oorlog een ver-van-ons-bed-show. Een groot deel van de inwoners, misschien wel de meesten, hebben de oorlog nooit van dichtbij meegemaakt. En daarom zijn die Stolpersteine juist zo belangrijk. Elke keer als een jongere zijn hoofd buigt om te kijken wie hier heeft gewoond en is vermoord dan is er weer een doel bereikt. Want voor hem of haar komt de oorlog op dat moment een stukje dichterbij. Want niet elke Flakkeeënaar heeft door dat ook het eiland en haar bewoners hebben geleden onder de nazi’s.

Kunstenaar Gunter Demnig legt zo mogelijk alle steentjes zelf. Op dit moment liggen er door heel Europa minstens 50.000 Stolpersteine. In Nederland hebben ruim 100 dorpen en steden de Stolpersteine gelegd, maar ze liggen nog lang niet allemaal.

Er zijn vanmiddag ook op drie adressen in Oude-Tonge steentjes gelegd, bij Kerkring 21 drie steentjes, twee op de Molendijk tegenover nr. 55 en 1 tegenover nr. 15/17 (op de Molendijk zijn de betreffende huizen afgebroken).

Meer informatie over Gunter Demnig en de Stolpersteine kan gevonden worden op de officiële website www.stolpersteine.eu.

Lees ook: DBGC in blessuretijd naar kwartfinale KNVB beker

Reacties