Op dinsdag 21 mei was het lekker druk in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk. Daar was die ochtend de tweede editie van het Meedoenfestival.
Je kunt er bijna niet omheen als je het Meedoenfestival bezoekt. Op weg naar de ingang staan twee dierenambulances. “We zitten te springen om nieuwe vrijwilligers”, zegt Ria van Vlijmen. “Om 24 uur per dag beschikbaar te zijn, hebben we dagelijks zes medewerkers nodig. En we hebben er maar vier. Tja, dat is dus best pittig.”
Eenmaal binnen zijn er nog veel meer bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar medewerkers. Vrijwilligers of betaalde krachten. Op de ‘beursvloer’ zijn ook veel mensen die op zoek zijn naar werk. En dat is nou net de bedoeling van het Meedoenfestival. Werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact brengen, op een laagdrempelige manier.
“De gemeente Goeree-Overflakkee is blij dat u hier allemaal bent”, zegt Arianda Phaff. Zij is directeur bij de gemeente en opende het Meedoenfestival. “Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen. Dat kan in de vorm van een betaalde baan, want tal van werkgevers hebben personeel nodig. Maar het kan ook in de vorm van vrijwilligerswerk. De gemeente organiseert dit festival samen met GOvoorElkaar. Zij proberen op de markt voor vrijwilligerswerk een match te maken tussen vraag en aanbod. Op het Meedoenfestival kun je informatie krijgen, met elkaar in gesprek gaan of een afspraak maken voor een later moment. Ik hoop op veel mooie matches.”
De tweede editie van het Meedoenfestival is een bruisende gebeurtenis. Drukker dan het eerste festival, vorig jaar, omdat de gemeente gericht werkzoekende inwoners heeft uitgenodigd. Daarnaast zijn er deze keer meer vrijwilligersorganisaties aanwezig. In totaal staan er negentien kraampjes op de beursvloer. Van zorgorganisatie CuraMare tot kringloopwinkel Goed voor Goed en van installatiebedrijf Hoppenbrouwers tot schoonmaakbedrijf CSU.
“Oudere vrijwilligers, van boven de zeventig, zijn gestopt. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe mensen”, zegt Tim Mudde van VluchtelingenWerk. “Juist ook asielzoekers en statushouders, want die spreken de taal en kennen de situatie waarmee vluchtelingen te maken hebben. Alle handjes zijn welkom. Tolken, mensen voor de maatschappelijke begeleiding, voor de financiële begeleiding, voor het inventariseren van de woningen… Kortom: mensen die andere mensen verder willen helpen.”
Twee kraampjes verderop probeert Paul Hekking technische mensen en conducteurs te vinden voor het RTM-museum. “We zijn meer ritten met de tram gaan rijden en merken dat het steeds moeilijker wordt om de roosters rond te krijgen.” Hekking, gekleed in RTM-uniform, heeft al wat namen van eventuele nieuwe vrijwilligers kunnen noteren.
Een vrouw zegt op zoek te zijn naar een betaalde baan als gastvrouw. Een jongeman oriënteert zich op een ICT-baan. “Ik zoek een stage in de zorg”, zegt een scholiere. Ze loopt de goede richting uit, want daar staat Kiki Scheepens van Tzorg, een organisatie die thuiszorg levert. “We groeien, groeien, groeien en hebben dus goede werknemers nodig voor onze inclusieve en diverse organisatie. Iedereen kan bij ons terecht, ook mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. We hebben al veel mooie gesprekken gehad, hier op het Meedoenfestival.”
Mercin loopt het kraampje van Tzorg voorbij. Hij is op zoek naar een ander type baan. “Taxichauffeur of kleermaker”, zegt hij. “Maar ik heb nog niets gevonden. Rijden op de dierenambulance? Misschien is dat wel wat, ja… Waar is de ambulance? Oh, buiten.” Met grote stappen loopt Mercin naar de ingang van het Prieel. Richting Ria van Vlijmen van de dierenambulance en haar collega’s.