Controle PMD-zakken: veel bewuste afvaldumpers

19 apr , 13:23 Gemeente
pmd afval eigenaar zoeken
PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Luiers, brood, glas, cadeaupapier, elektriciteitskabels. Er wordt een hoop afval gedumpt in de gratis groene zakken.

In gedumpte PMD-zakken op Goeree-Overflakkee zit vaak veel zooi en maar weinig PMD-afval. Wat er soms ook in de groene doorzichtige zakken zit? Een adres van een afvaldumper. Handhaver Bas* gaat graag bij hen op bezoek.

Het is maandagmorgen als Mike van de RAD en handhaver Bas op het Spuiplein in Middelharnis weer tientallen PMD-zakken zien hangen. “Donderdag wordt hier PMD ingezameld”, legt Mike uit. “Vrijdag hebben collega’s nog een extra ronde gedaan. En nu hangt het weer vol. Je ruimt het op, rijdt weg en de eerste komt alweer aanlopen met een PMD-zak. En als éénmaal de eerste zak hangt…”

De RAD zamelt vanaf begin dit jaar PMD-afval wekelijks aan huis in. Kortgeleden haalde de RAD daarom de verzamelcontainers op Goeree-Overflakkee weg. In deze containers gooiden mensen veel ander afval, waardoor de inhoud vaak als restafval verbrand moest worden. Daarnaast dumpten mensen ander afval naast de verzamelcontainer, wat ook overlast gaf. Helaas zijn op een aantal van die locaties nu dumpplekken ontstaan, waar tientallen PMD-zakken het straatbeeld verstoren.

Extra aandacht

Voor wethouder Daan Markwat, verantwoordelijk voor het lokale afvalbeleid, is het een doorn in het oog. “Het veroorzaakt overlast bij buurtbewoners én winkeliers. Meeuwen of andere dieren pikken zakken kapot, waardoor de rommel nog groter wordt. Op veel locaties zien we gelukkig dat de situatie inmiddels verbetert. Mensen weten dat de verzamelcontainer niet terugkomt. En ze weten dat ze elke week in hun eigen buurt hun PMD-zakken kunnen ophangen. Ze moesten even ontdekken dat dat eigenlijk ook prima werkt”, legt hij uit. Inwoners mogen de PMD-zakken ophangen op de avond vóór of op de inzameldag zelf.

“Maar helaas geldt dat niet overal. Op sommige locaties blijven mensen herhaaldelijk de fout ingaan. Zo jammer, we zijn met elkaar verantwoordelijk voor een schoon straatbeeld.” De RAD en de gemeente zetten daarom deze periode vol in op het verbeteren van de PMD-inzameling. Daar horen ook controles bij van verkeerd aangeboden PMD-afval en dan juist ook bij de hotspots. Mike en Bas gaan deze weken vaak samen op pad. Bij de gemeente komen momenteel elke week ongeveer 30 meldingen over afval binnen. Ongeveer 2 op de 3 gaan over PMD-zakken.

Op zoek naar adres

“We zorgen dat de PMD-zakken die we controleren ook zo snel mogelijk opgehaald worden. Het liefst gelijk al”, vertelt Bas, terwijl hij zijn handschoenen aantrekt. Ze zijn net gestopt bij de supermarkt in Sommelsdijk. Er hangen daar zo’n 30 zakken. Eerst controleren de mannen vanaf de buitenkant de inhoud. “PMD-afval is licht. Je voelt eigenlijk gelijk al of er ander afval in zit.”

Als de twee mannen denken dat het kans van slagen heeft, maken ze de zak open en gaan op zoek naar een adres. “Dat lukt soms. Maar je ziet ook dat mensen heel bewust adressen van enveloppen af scheuren. Afval scheiden doen ze niet, maar ze zorgen wel dat ze voor ons niet te traceren zijn”, aldus Bas.

Mike vult aan: “Afvaldumpers zijn niet de mensen die per ongeluk iets verkeerds in hun PMD-zak gooien. We komen zakken tegen vol luiers, gft-afval, papier. En wat ik echt erg vind is dat er ook glas inzit. Mijn collega’s pakken die zakken op en gooien ze in de wagen. Het is nog gevaarlijk ook.”

Soms vinden ze wel een adres, op een envelop of een verpakking. Dat zijn adressen uit de buurt, maar ook wel vaak adressen uit andere dorpen. Het levert een enthousiaste reactie van de mannen op. Ze zien het toch als de beloning voor een vies klusje.

Niet anoniem

“We doen dit niet omdat we ‘dumpster diving’ leuk vinden. Mensen hebben hier last van, het zorgt voor een slecht straatbeel. Afvaldumpers denken dit anoniem te kunnen doen”, aldus Bas. “En dan is het vervelend als ik voor de deur sta.” Op afvaldumping staat een boete van meer dan 100 euro. Logisch ook, want afvaldumping leidt tot fors hogere kosten. Uiteindelijk worden die extra kosten betaald vanuit gemeenschapsgeld.

Door restafval aan te bieden in een PMD-zak denken mensen misschien een restafvalaanbieding te kunnen besparen. Maar dit is een misvatting. Een mindere kwaliteit van het PMD-afval leidt voor de gemeente tot minder opbrengsten bij de verwerker. En dat vertaalt zich volgend jaar in hogere kosten voor het basistarief van de afvalstoffenheffing voor alle inwoners. “Het zijn soms buurtbewoners, maar we krijgen ook meldingen binnen van auto’s die even stoppen, snel alles ophangen en dan wegrijden.”

Bij de controles deze maandag komen ze ook een aantal keren duidelijk bedrijfsafval tegen. “Dat hoort hier sowieso niet bij. Een ondernemer moet zelf de afvalinzameling regelen.”

Meld het

In Sommelsdijk komt een man op het tweetal af. “Wat kan ik doen?”, verzucht hij. “Het is hier verschrikkelijk. En dan is het nog niet eens zomer.” Handhaver Bas vraagt hem om vooral via de meldingen-app Fixi te blijven melden als hij getuige is van afvaldumping. ‘Daderinformatie’ of een foto meesturen is fijn, al heeft een handhaver meer nodig om op te kunnen treden.

De inwoner is blij met de inzet van gemeente en RAD, maar baalt behoorlijk van de situatie. “Iedereen die ik erover spreek, stoort zich eraan. Het is een kleine groep die het verpest voor de rest.”

*Bas is niet zijn echte naam.