Sinds 1 januari haalt de RAD wekelijks het PMD-afval op. Maar er ontstaat een nogal verwaarloosd straatbeeld.
Door Sam Fish
Te pas en te onpas liggen of hangen er overal PMD-zakken. Ze worden de hele week door al aan de kroonringen gehangen. Maar vooral op plekken waar tot vorige maand nog een verzamelcontainer stond, is de hel een beetje losgebroken, om het zo maar te zeggen. Er liggen bergen met PMD-zakken, maar mensen zien dit zelfs als een kans om ander afval te dumpen. Zo lag er bij de berg op het terrein van de Albert Heijn in Sommelsdijk zelfs een set autobanden. En dat is niet de bedoeling. We vroegen de RAD daarom wat ze hiermee gaan doen.
“Wij vinden het net zo vervelend als de inwoners en de gemeente dat de bulten en ‘trossen’ ontstaan. Het zorgt voor zwerfafval”, laat de RAD weten. “Het trekt ongedierte aan en het ziet er onaantrekkelijk uit. En het bezorgt ons en de gemeente meer werk. Sinds het begin van dit jaar halen we het PMD wekelijks huis-aan-huis op, dat is meermaals gecommuniceerd. Ook hebben we gecommuniceerd dat de verzamelcontainers zouden verdwijnen. Dat is eind februari/begin maart overal gebeurd. We hebben die containers weggehaald met een reden. Niet alleen omdat we nu wekelijks huis-aan-huis ophalen. Maar ook omdat er veel ander afval in die containers werd gegooid, zoals restafval. Verder was er bij die verzamelcontainers vaak last van bijplaatsingen. Dan wordt er afval naast de container geplaatst. Denk hierbij aan piepschuim en huisraad. En dag geeft ook voor omwonenden veel overlast.”
Het moge duidelijk zijn dat dit allemaal niet de bedoeling is en dat de RAD daarom stappen moest zetten. Die veranderingen komen voort uit het gemeenteraadsbesluit van oktober 2023. Daarin werd het grondstoffenbeleidsplan herzien. “Met andere woorden: Goeree-Overflakkee zet een volgende stap om het scheiden van afval nog verder te verbeteren”, geeft de RAD aan. “De kosten voor de inwoners lopen daardoor niet onnodig op. Het verbranden van restafval is namelijk kostbaar. Dus het blijft belangrijk om in te zetten op zo min mogelijk restafval. Goed gescheiden PMD-afval kan gerecycled worden en gebruikt worden voor nieuwe materialen.”
Echter, PMD-zakken waar te veel dingen in zitten die niet bij het PMD horen, worden afgeschreven. Die lading PMD-afval wordt alsnog verbrand met het restafval en dan gaan de kosten weer omhoog.
“We begrijpen dat het wellicht lastig te verkroppen is dat een aantal inwoners zich niet aan de juiste manier van aanbieden houdt. Daardoor kunnen er zakken zichtbaar zijn in de openbare ruimte”, gaat de RAD verder. “De verzamelcontainers komen niet terug. Dat heeft te maken met de eerder genoemde redenen. In elk geval op de vaste inzameldag hallen we (geaccepteerde) PMD-zakken weg. Daarnaast controleert de gemeente extra op de verschillende locaties op afvaldumping. We zijn er vooral van overtuigd dat de sleutel tot de oplossing bij de inwoners zelf ligt. Zij zijn zelf en samen met hun buren verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun eigen straat. Want als je volgens de aanbiedregels het PMD-afval aanbiedt, wordt de zak op de wekelijkse inzameldag door de RAD opgehaald. Dan is er geen overlast.”
PMD-zakken mag je aan kroonringen hangen vanaf 20.00 uur de avond voor de ophaaldag. Heb je geen kroonringen in de buurt? Dan biedt je de zakken aan op de plek waar ook de containers worden aangeboden. Biedt het PMD-afval aan voor 8.00 uur ’s ochtends de dag van het inzamelen. Zorg daarbij ook dat er in jouw PMD-zak alleen PMD-afval zit, anders wordt de zak niet geaccepteerd. Wat er in de PMD-zak mag worden aangeboden is te vinden op de website van de RAD.
“Het is eigenlijk niet anders dan wanneer je de gft- of restafvalcontainer aanbiedt. Die zet je ook niet op straat het moment dat deze vol is. Je zet hem pas neer op de inzameldag, of de avond ervoor na 20.00 uur. We vertrouwen erop dat de inwoners van Goeree-Overflakkee elkaar hierop attenderen. Op een vriendelijke manier. Zo houden we samen het eiland schoon.”